З житія преподобного Макарія Великого

П реподобний Макарій Великий народився в кінці III століття в Нижньому Єгипті. За бажанням батьків він одружився, але скоро овдовів. Поховавши дружину, Макарій сказав собі: «Слухай, Макарій, і май турботу про свою душу, бо і ти маєш залишити земне життя». Господь нагородив угодника свого довгим життям, але пам'ять про смерть з тих пір постійно була з ним, примушуючи до подвигів молитви і покаяння.

За смерть батьків преподобний Макарій роздав залишився маєток на поминання батьків і став старанно молитися, щоб Господь вказав йому наставника на шляху порятунку За смерть батьків преподобний Макарій роздав залишився маєток на поминання батьків і став старанно молитися, щоб Господь вказав йому наставника на шляху порятунку. Господь послав йому такого керівника в особі досвідченого старця-ченця, що жив в пустелі, недалеко від селища. Старець прийняв юнака з любов'ю, наставив його в духовній науці чування, посту і молитви. Одного разу в селище прибув місцевий єпископ і, дізнавшись про доброчесного життя преподобного, поставив, проти його волі, кліриком місцевої церкви. Однак блаженний Макарій обтяжувався порушенням безмовності, і тому він таємно пішов в інше місце. Три роки проживши в мовчанні, він прийшов до преподобного Антонія Великого і став його учнем.

У 40 років преподобний Макарій був посвячений у сан ієромонаха і обраний настоятелем ченців, що жили в Скитської пустелі. Досягнувши високого ступеня духовної досконалості, преподобний міг зцілювати хворих і навіть воскрешати померлих. Преподобний повчав свою паству з глибоким смиренням і лагідністю. Показуючи ченцям шлях боротьби з спокусами, він говорив, що змусити диявола відступити і припинити спокуси можливо не одним тільки постом і чуванням, а перш за все - смиренням, бо диявол взагалі не приймає їжі і не спить.

Коли преподобний досяг 97 років, йому з'явилися святі Антоній Великий і Пахомій Великий і провіщення йому кончину на дев'ятий день. Зібравши всю братію, преподобний Макарій попрощався з усіма і відійшов до Господа зі словами: «в руки Твої, Господи, віддаю дух мій». Багато з братії бачили святих угодників і безтілесних сили, які зустрічали душу преподобного Макарія.