Недільна школа: Для чого потрібні ікони

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

22 листопада 2014 року, 8:30 Переглядів:

& Laquo; Спас Нерукотворний & raquo ;. Найперша ікона Ісуса Христа ..

Ефеський князь Авгарь довго і невиліковно хворів, коли його слуга доніс звістку про те, що є якась людина, який зцілює хворих і немічних, і звати його Ісус. Так як князь вже не міг встати з ліжка, він закликав свого живописця і велів йому знайти Ісуса і написати для нього образ Спасителя. Живописець знайшов Христа, але як не намагався написати його лик - нічого не виходило. Особа Спасителя постійно змінювалося. Мало того - воно було оточене таким світлом, який живописець зовсім не уявляв, як відобразити. Тоді Господь, вмиваючись, взяв плат, витер їм своє обличчя і передав живописцю. До свого здивування, той побачив, що на платі чудесним чином відбився Образ Спасітеля.Жівопісец приніс плат князю. Коли Авгарь побачив Лик - він настільки увірував, що отримав зцілення. А плат став називатися "Спас Нерукотворний" - в знак того, що він не був написаний людською рукою.

Таке переказ про першу іконі Спас Нерукотворний. Однак не єдине. "Коли Христос ніс свій хрест на Голгофу, благочестива Вероніка, яка супроводжувала Христа в Його Хресній дорозі на Голгофу, подала льняна хустка, щоб витерти лице Спасителя, - розповідає нам намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло. - Він приклав рушник до обличчя, і на платі відбився Його Лик. Словом, є кілька нерукотворних образів, залишеним самим Господом, дарованих людству в життя. Апостол Лука зобразив Божу Матір з немовлям на руках, коли вони обідали, на що вона сказала: "Благодать Народженого від Мене і Моя ми лость з цими іконами нехай будуть ". За переказами, апостол Лука зобразив кілька ікон Божої Матері, одна з них - Вишгородська - зараз знаходиться в Третьяковській галереї".

ВІДМІНУ ВІД ІДОЛІВ

"Звичайно, це не дошки і не фарби, а той, хто зображений на ній, - продовжує владика Павло. - Прототип Христа, Отця Небесного, якого бачили старці і пророки, прототип Матері Божої. Ікони кардинально відрізняються від ідолів. Ідол - це бездушний бовдур, наша неміч - адже не секрет, що у багатьох людей ідолом стає робота, або машина, або ще що. Ідол не являє чудес, йому поклоняються, а він веде людину до смерті. Ікона ж - жива. Чим більше люди моляться біля ікони , тим жвавіше вона стає і являє безліч чудес. На іконах зображують я не тільки лик Христа і Матері Божої, але також і святих угодників Божих, наприклад, преподобних Антонія і Феодосія . Як нагадування нам про те, що вони, будучи людьми, стали небожителями. А чи знаєте ви, що людина - це теж свого роду ікона? "Створімо людину за образом і подобою Нашою", - сказано в Писанні. Ми фотографуємо себе і своїх близьких. І який би не був поганий син чи дочка, мати цілує фото їх, як ікону. Як часто мами, тримаючи фотографії сина або дочки в руках, просять у Бога врятувати їх чадо! Ікона - це образ того, хто жив з нами. Як жили Матір Божа та Ісус Христос. У світі існує близько 800 чудотворних образів Божої Матері з немовлям на руках. І всі вони живі, і через них Господь творить чудеса. Образ Божої Матері був людям в найкритичніші часи. Так вже люди влаштовані - в радості ми Бога як би перестаємо помічати, просити і сподіватися. Просять - коли погано. Ікони завжди страждають разом з людством. Слідом за руйнуванням храмів руйнуються людські душі. Палять ікони - спалюють людські серця. Ікона - це вікно в інший світ, вона дозволяє нам звернутися до Господа, Богородиці і святих і попросити у них допомоги і заступництва ".

ЯК СТОСУВАТИСЯ СВЯТИНІ

"На жаль, сьогодні часто-густо на іконах і хрестах заробляють гроші , І тому що люди купують їх, як якийсь "оберіг", - говорить владика Павло. - Ікона повинна бути іконою, мати своє певне місце, до якого ми повинні ставитися з благоговінням і навіть зі страхом. Якщо вже повісив іконочку собі на дзеркало в машині, то не просто так, щоб бовталася, - а щоб служила нагадуванням: "Не квапся, уступи дорогу!" Благоговіння має бути - в цьому сила ікон, і сила віри - в справах ".

ЧУДО: ЯКЩО ІКОНА заплакав або оновити

Чудес з іконами відбувалося і відбувається безліч. А про те, що вони вміють плакати, знають всі, навіть невіруючі. Як же відрізнити, чи дійсно плаче ікона, або хтось просто намагається заробити на вас гроші?

"Є кілька свідчень про те, що заплакала або оновилася ікона, але їх насправді не так багато, - роз'яснює митрополит Павло. - У 1992 році ікона Божої Матері" Призри на смирення "була принесена в дар Введенському храму, а в 1993 році звернули увагу на потемнілі фарби ікони. Запросили реставраторів для з'ясування причин зміни барвистого шару, але коли зняли раму зі склом, побачили, що тональність фарб не змінилася, а на склі зі зворотного боку з'явився сріблястий відбиток, що був точною копією зображення ікони! Кия ські вчені встановили, що світло-сірого кольору відбиток на склі - органічного походження і є нерукотворним відображенням Богоматері і Немовляти, який на темному тлі виглядає негативом, а на білому - позитивом. Від самої ікони та її відбитка на склі (який встановлений поряд з іконою ) стали відбуватися зцілення. Відома плаче "Боянская" ікона Божої Матері ( "Чернівецька"). У грудні 1993 року, під час богослужіння, священик зауважив, що очі Божої Матері наповнилися сльозами і почали рясно стікати по іконі. Безліч чудес, які відбувалися біля ікони, були детально вивчені і передані до Синодальної комісії. У числі плачуть можна згадати "Казанську", "Тихвинський-Афонську", "Іверську" ( "Монреальську") ікону Божої Матері, з якої миро текло з 1982 року протягом 15 років! Так, ці явища дійсно були, і являли собою диво ".

Уникайте шарлатанів. "Якщо ікона заплакала в храмі - це одне. У храмі з молитвами ікона набуває чудодійної сили. Але якщо до вас в місто хтось привіз невідому ікону, яка нібито плаче, - вірити не варто. Швидше за все, це шарлатани, які просто хочуть заробити на жертовних людей гроші. Коли людина в усьому бачить містику - це крок до смерті. Особливо люди схильні вірити аномалій в святих місцях. Навіть на Афоні. Пам'ятаю, на Фаворської горе нас попередили, що там завжди сходить туман в певний час, імла висить до обіду, а потім зникає. Що и ми не дивувалися. Що ж роблять араби-провідники? Щоб відвести людей від молитви, вони направляють ліхтарики в туман і кричать: "Світиться хмара! Явище Господнє! "Все! У людей починається найдосконаліше біснування. А ті, з ліхтариками, стоять і сміються. Кілька разів таке бачив, і кожен раз люди вірили цим криків і падали на коліна. Лише лагідність і смиренність притягують Божественну благодать, а не пошук аномалій ".

ЯКЩО ІКОНА заплакав. Святині, у яких відбуваються молитви, живуть своїм життям, плачуть і оновлюються. Що це означає - потрібно питати у Господа і дивитися на своє життя. "Я пам'ятаю, в дитинстві у нас вдома оновилася ікона, - згадує владика Павло. - Просто раптом посветлела, хоча ніхто її не чистив. А бабуся сказала:" Я знаю - я скоро піду ". І точно, через три дні вона відійшла до Господу. Якщо у вас вдома або на роботі заплакала ікона, стаєте на коліна і починайте ретельно молитися ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Недільна школа: Для чого потрібні ікони". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Анастасія Білоусова

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

А чи знаєте ви, що людина - це теж свого роду ікона?
Як же відрізнити, чи дійсно плаче ікона, або хтось просто намагається заробити на вас гроші?
Що ж роблять араби-провідники?