Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці

  1. Передісторія події
  2. Зачаття Божої Матері
  3. іконографія свята
  4. Релігійна дата в народній традиції

Якщо у подружньої пари немає дітей через безпліддя, і лікарі ліквідувати цю проблему безсилі, залишається сподіватися тільки на диво. Але для того, щоб це саме чудо сталося, необхідно звернутися з відповідним проханням до Вищих сил. Люди з середовища православних християн знають, кому слід адресувати свою сокровенну прохання про дарування дитя: віруючі в єдиного Бога завжди молилися в таких ситуаціях праведним Йоакима і Анни . Дані подружжя були батьками Пресвятої Богородиці, і у них самих при житті земному дуже довго не було дітей. 22 грудня Церква відзначає важливе свято - Зачаття Пречистої Діви Марії.


Зміст статті:



Передісторія події

Праведна Анна походила з роду Аарона, Левитам. Вона була рідною донькою священнослужителя, який носив ім'я Маттан. Чоловік майбутньої матері Богородиці належав до дому царя Давида, роду коліна Юди. Саме з останнього повинен був відбутися, відповідно до древнього передбачення, Спаситель. Як бачимо, напророкував це не помилився.

Місцем проживання подружжя було місто Назарет. Чоловік і дружина страждали безпліддям і сильно переживали з цього приводу, оскільки вважали такий стан справ покаранням Господнім за гріхи. Проте, Іоаким і Анна продовжували з року в рік старанно молити Бога про дарування їм щастя стати батьками. Регулярно вони жертвували на користь жебраків і головного храму Єрусалиму левову частину власних доходів - 2/3.


Одного разу в землі іудейської трапився велике свято. А в великі релігійні дати віруючі зазвичай приносили Творця дари, які залишали в стінах вже згаданого вище єрусалимського храму. Так вчинив і праведний Іоаким. Однак первосвященик не прийняв жертву віруючого, оскільки вирішив, ніби на бездітному чоловікові не може лежати Боже благословення. Зрозуміло, що відбулося несказанно затьмарило настрій праведника. Святий вивчив свій родовід і з'ясував, що лише у нього одного немає продовження. Тоді Іоаким вирішив не повертатися додому. Він відправився в пустелю, де жив протягом 40-ка днів, перебуваючи в суворому пості і полум'яних молитвах, що підносяться до Господа.


Праведна Анна, не дочекавшись чоловіка, трохи пізніше дізналася про здійснювалися тим подвиг. Бідна жінка гостро відчувала свою провину за те, що в їхній родині немає дітей. Якось погляду її відкрилася така картина: на дереві птах звила гніздо, а в ньому сиділи зовсім крихітні пташенята. Серце Анни стиснула крижана рука печалі, і вона в розпачі благала Творця про зцілення від безпліддя. Натомість праведниця пообіцяла Господу віддати немовля в служіння Вищим Силам. І - о, диво! - після проголошення цих слів явився святий Анні Ангел Божий, який повідомив жінці про виконання її прохання. Посланець небесний відкрив праведниці, що у неї народиться дочка на ім'я Марія, і завдяки цій дівчинці все людство отримає благословення Господнє.

Зачаття Божої Матері

Почувши радісну звістку, свята Анна пішла в храм Єрусалиму , З якого первосвященик прогнав раніше Іоакима з його дарами. Перебуваючи в Божому домі, праведниця повторила слова даного нею обітниці і подякувала Творця за надану їм милість.


Тим часом Ангела побачив у своїй пустелі і Іоаким. Слуга Божий послав праведника до Єрусалиму, де в той момент знаходилася дружина святого. Коли чоловік і жінка зустрілися на Святій Землі, Анна зачала від чоловіка дитини, якого дарував їм сам Бог. В Єрусалимі ж Діва Марія і з'явилася на світ через 9 місяців. Треба відзначити, що до часу дозволу від безпліддя праведні подружжя перебувало вже в похилому віці. Але для Творця кількість років, прожитих людиною, не має значення - чудо, як видно з описаних подій, може статися на будь-якому відрізку життя простого смертного, що тяжіє до Божественної сили.


Праведна Анна померла 79-річної стариці. До самої смерті своєї вона перебувала поруч з дочкою в храмі, де Марія виховувалася. Іоаким помер трохи раніше в віці 80-ти років.

іконографія свята

Дати 22 грудня, що знаменує в православному християнстві зачаття матері Ісуса праведницею Ганною, присвячене три святих образу. Один з них називається так: «Зустріч Іоакима і Анни біля Золотих воріт». На другому святому полотні зображена праведна мати Богородиці, яка тримає свою маленьку дочку на лівій руці.


Нарешті, на третьому образі можна побачити Пречисту Діву, ногами топтати! Повзучого гада. Даний образ представляє найбільший інтерес для глядача. Божа матір на ньому зображена іконописцем паряться в повітрі з розпростертими, як крила, руками. Під ногами ж Пречистої розташований куля, на якому лежить змій. Неважко здогадатися, що в образі гада художник зобразив самого сатану. Закладено в нього і додатковий сенс: змій - це занепалі предки Божої Матері. Довершують святий образ зображення праведних батьків Марії. Богоотці написані на іконі з руками, складеними в молитві.


Релігійна дата в народній традиції

Розглянутий нами в рамках даної статті свято у наших предків називався зовсім інакше: «Анна темна». Існували у дати і інші, синонімічні найменування: «Анна бездітних», «Анна зимова». 22-й день першого місяця зими вважався слов'янами найбільш нетривалим в порівнянні з іншими. Русичі вважали, ніби з нього стартує сезон холодів. Українці відзначали 22 грудня новорічне свято. Білоруси були впевнені, що з цієї пори до літа вже рукою подати.

У ті далекі часи день Зачаття Пресвятої Діви Марії мав основне значення для жінок в положенні. Вагітні повинні були протягом усього дня 22 грудня тримати суворий піст, не братися ні за яку роботу, не залишати без особливої ​​потреби стіни власної будинку. Загалом, на які виношують під серцем дитя осіб жіночої статі накладалося в свято Анни Темної зобов'язання як зіницю ока берегти немовляти. Крім того, саме 22 грудня вагітні жінки гаряче молилися Богу про швидкий і легкий дозволі від тягаря.


З цієї релігійної датою в народній традиції пов'язано безліч прикмет. Наприклад, вважалося, що з 22 грудня вовки починають збиватися в зграї. Це повір'я увічнено в прислів'ї: «На Зачаття св. Анни вовки стадії, а після Хрещення розбігаються ». Забобонні русичі були глибоко переконані в тому, що в день Зачаття сили добра вступають в сутичку з силами зла. А бджолярі проводили в зазначений свято своєрідний ритуал на збільшення плодючості своїх підопічних та їхньої продукції. Після закінчення літургії вони відправлялися в приміщення, звані омшаннікамі, ворушили вулики і примовляли: «Як ви, мушки добросерді, зачалися дітьми від всемілостлівого Бога і Спаса нашого Ісуса Христа на справу; зачинайте ж білі і жовті воски та густі меду Господу Богу і чудотворців Зосими і Саватія вдосталь, а мені, рабу Божу, в пожиток ».

Сьогодні звичай віддавати праведної Анни в день зачаття нею Пречистої особливо полум'яні молитви про дозвіл безпліддя не втратив своєї актуальності. Існують навіть спеціальні тексти, що має особливу силу, тим більше, якщо їх вимовляти їх 22 грудня, стоячи перед відповідною іконою.

Автор: Пономаренко Надія
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов'язкова!

Теги: Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці , 22 грудня

Головна свята свят Листопад Церковні православні свята у грудні