Вербна неділя. День радісних долоньок

Архімандрит Сава (Мажуков) розповідає читачам «Правміра» про свято Входу Господнього в Єрусалим. Архімандрит Сава (Мажуков) розповідає читачам «Правміра» про свято Входу Господнього в Єрусалим

Архімандрит Сава (Мажуков)

Якби дні ангелів святкували на прізвище, то святитель Григорій Палама був би іменинником на Вербну неділю. «Палама» в перекладі означає «долонька» або «пальмова гілка» - два значення, які перекочували разом з цим грецьким словом в латинь, а з латині в англійський, французький, італійський та інші мови. Вербна неділя - Palm Sunday - переводите, як сподобається - «пальмова неділя», «Воскресіння долоньок».

Звичне для нашого вуха слово «паломник» теж «проросло» з пальми. В давнину людина, що відправляється до святих місць, брав в руки пальмову гілку - знак святого і чистого справи, молитовного подвигу, піднятими до Бога долоньок.

На Сході пальмовою гілкою зустрічали переможців. Римляни в зв'язку з цим навіть богиню перемоги іменували dea palmaris - «пальмова богиня». Чому пальма? Листя пальм схожі на долоні. А долоньками дуже приємно махати, вітати, прощатися і вітатися.

Долоньками люди радіють. Якщо не радіють долоньки, радість не повна. Повинні бути повні долоньки радості. А пальма - це ніби твої долоні, тільки - геть, скільки в них радості, скільки захоплення і привіту! Розрослися руки від радості! Коли ви бачите на футбольних матчах уболівальників з величезними «махальнимі» долоньками - це відлуння глибинної архаїки, це відгомін найдавнішої потреби людини вихлюпувати найсильніші емоції за допомогою рук і танцю.

У «неділі долоньок» цілих чотири назви: тиждень Квітна, тиждень Квітконосне, Вербна неділя, Вхід Господній в Єрусалим.

Греки подарували римлянам і їх наступникам слово «паламе», а самі обходилися запозиченим у єгиптян словом «ва і він». Це теж пальмова гілка. Але на мові фараонів. Коли ми називаємо Вербну неділю тижнем Квітна, несподівано висловлюємося єгипетським діалектом. Так Єгипет говорить через Православ'я.

Заплутавшись в грецьких і єгипетських словах, наші предки охрестили це свято спочатку тижнем Квітконосні, а потім і Вербною неділею. У нашій культурі переможців відзначають квітами. Та й пальми у нас не ростуть. Зате завжди під рукою невибаглива верба і ніжні «котики».

Красиво. Ошатно. Ми теж зустрічаємо Переможця смерті. Виходимо «назустріч Нареченому» зі своїми скромними північними «хутряними квітами».

Palmaris - гідний пальмової гілки. Це про Христа. Але чому Христос гідний пальмової гілки? У чому Він переміг? Кого здолав?

Христос - Переможець смерті! Жителі Єрусалима і околиць бачили Його перемогу на власні очі. Лазаря знали всі. Світ єрусалимських іудеїв був тісним колом знайомих і родичів. Хто не знає Лазаря? З дитинства він у всіх на очах. Знають його батька, Симона, сестер, а якщо є час, я розповім вам, ким він вам доводиться!

Лазар ріс у нас перед очима. Потім він захворів, і це теж бачили все. Смерть його оплакали, як годиться. Поховання пройшло при шанобливому многолюдді і в дні жалоби ми часто ходили на труну, і сумнівів не було - Лазар мертвий, як самий мертвий мрець з усіма слідами тління і роботи смерті.

Але прийшов Ісус. Розплакався. Владно покликав в гирлі печери. І Лазар вийшов! Своїми ногами! Той самий Лазар, якого знали всі! Чи не хтось інший - нам не знати! Справжнісінький Лазар! Живий! Здоровий! Сам вийшов з гробової печери! Пророки, бувало, підіймали небіжчиків, але щоб повернути назад тління, повернути розпад тіла в зворотну сторону! Лазар живий! Тому свідки - пів-Єрусалима! І що ви мені будете говорити!

Ось йде Переможець смерті! Той, хто вчинив таке, що було не під силу самому шановному пророку! Але чомусь Він вимагає Собі осля і заходить в місто не на Своїх ногах, а в'їжджає як Цар! Чому дивуватися! Цій людині можна все! І радісний народ стелили одежу, махає гілками, квітами і просто долонями, вигукуючи «осанну» переможцю смерті!

Якби можна було подивитися на вхід в Єрусалим очима осля. Написати цю історію по слідах його спогадів. У звірів ніхто не питає біографію. Якщо ви осел, такий інтерес викличе тільки здивування. Однак мені б хотілося думати, що цей ослёнок був далеким нащадком тієї самої ослиці, що викривала пророка Валаама. Хіба міг пройти для неї безслідно досвід говоріння, адже дар слова навіть у малорозвинених людей залишає свій відбиток на обличчі.

Навіщо Христу знадобився ослёнок? Чи тільки як деталь царського ходи?

У цій історії все не випадково, все - знаки. Тріодь стверджує, що ослёнок зображував собою «неслухняної мов». Неприборкані язичники, неосвічених народи. Вони з усіх боків оточували єврейський світ, тіснили його. Але у євреїв було одкровення про прихід у світ Примирителя, в якому не буде «ні елліна, ні іудея», Він здолає поділу і вікові чвари.

Патріарх Яків передрік прихід підкорювача язичників: «Не відійде скіпетр від Іуди і законодавець від стегон його, доки не прийде Примиритель, що Йому буде послух народів» (Бут 49:10).

Принишкла ослик обережно везе Христа. Спаситель довірив Себе осля, на якого ще ніхто не сідав. Господь вибрав необ'їждженого непередбачуваного звірят, і це був знак - Євангеліє буде довірено язичникам, Господь відкриє їм Євхаристію, покличе їх стати єдинокровними і единотелесности Собі.

Це про нас говорить прозорливий Яків, про нас і про Христа: «Він прив'язує до виноградної лози осля свого, а до вибраної виноградини сина ослиці своєї. Буде прати в вині одежу свою, і в крові грон вбрання своє »(Бут 49:11). Це пророцтво про Пасху Хресної, яка подарує Спокута і Чашу Життя всім народам. Осля прив'яжуться до кращого і цілющих з виноградних лоз.

Перед очима євреїв було намальовано пророцтво про прихід до Церкви поган. На одній стороні Єрусалим, на інший - Цар з приручених осля. Люди тягнуть руки, не стримуючи голосу поклику. І крізь ліс пальм і долоньок не всім видно - Цар і Переможець плаче, дивлячись на стародавнє місто: «і коли наблизився до міста, то, дивлячись на нього, заплакав про нього» (Лк 19:41).

Христос бачить все інакше. Нам відкрито лише сьогодення, і то - малий фрагмент. Той, Хто придумав час, бачить завершений «портрет», в якому склалося і минуле, і майбутнє. Погляду Спасителя відкрився «портрет» Єрусалима:

«О, якби ми й ти хоч цього дня пізнало, що потрібне для миру тобі! Але це сховано нині від очей твоїх, бо прийдуть на тебе ті дні, і твої вороги обкладуть тебе окопами, і зберуться навколо тебе, і стиснуть тебе звідусюди, і розорять тебе, і поб'ють твої діти в тобі, і не залишать у тобі каменя на камені за то, що ти не впізнав часу відвідин твоїх »(Лк 19: 42-44).

Радісний Єрусалим став містом зради. Не знайшлося в ньому місця для Царя. Тому при урочистому вході не торкалися стопи Спасителя тієї землі, яка відмовилася носити Його. Христа прихистив ослик.

Чи не своїми пречистими ніжками Христос входив до Єрусалиму. На цій древній дорозі не залишилося Його слідів, тільки смиренний відбиток повільною ходи сина ослиці. Чи не прийшов, а приїхав, був принесений. Люди падали ниць, жарко вигукували, стелили одягу. Діти ламали гілки, рвали квіти і щедро кидали перед Благословенний. Вони зустрічали Переможця смерті. Був загальний підйом, багато надій. Лазар - ожив! Той, хто помер на очах у всіх, був похований, чиє тіло зворушило необоротне тління - воскрес і живий по-справжньому і незаперечно.

Але чи розуміли вони, куди Він іде? Навіть у апостолів не було ідеї - що ж тут відбувається, що означало це воскресіння Лазаря, царська зустріч Христа біля воріт столиці. Все потонуло в святковому радості. Ми зараз розуміємо, що воскресіння Лазаря було прообразом загального воскресіння, учасниками якого будемо одного разу ми все, але для сучасників і одноплемінників Христа ця була одна з чудес, тільки може бути, більш яскраве, ніж інші, але - нічого надзвичайного.

Ми зараз розуміємо, що воскресіння Лазаря було прообразом загального воскресіння, учасниками якого будемо одного разу ми все, але для сучасників і одноплемінників Христа ця була одна з чудес, тільки може бути, більш яскраве, ніж інші, але - нічого надзвичайного

Христос - чудотворець, і все це знають, а чудотворців цілком природно творити чудеса, інакше і бути не може. І ось Господь сідає на осля і їде назустріч смерті і страждання, знаючи про зраду - не тільки Давидовому гріху, - все розбіжаться, а народ цей, так палко його вітав, буде плювати Йому в обличчя, вимагати розп'яття, сміятися над його нелюдським стражданням. І все це дуже скоро. Всього-то через кілька днів після цього грандіозного входу в Єрусалим.

Але Господь приймає цю честь від своїх майбутніх зрадників і катів. Сприймає з вдячністю, занадто знаючи мінливість серця людського. Для нас ці вербички, які ми з такою радістю приносимо в храм, за які з такою надією тримаємося, не тільки знамення перемоги, а й знак поблажливості і всепрощення.

Наші серця непостійні. Наші думки нетверді, а наміри мінливі. Ми зраджуємо Бога так часто, так звично. Каємося, просимо вибачення і знову хапаємося за вербички, як діти, в захваті і надії вигукуючи ім'я Боже, але потім знову зраджуємо, самі беремо участь в Розп'яття Христа своїм малодушністю і болючою пристрастю. А Господь все одно приймає від нас це приношення, знаючи мінливість наших сердець, знаючи нетвердість наших звичаїв, - приймає без докору, з вдячністю і благословенням.

А тому верба це ще й символ не тільки Божественної, але і людської поблажливості, всеперемагаючої доброти: якщо нас Господь прощає і приймає від нас навіть малі крупиці добра, без докору і суду, так і нам слід наслідувати Богу милосердя, приймаючи своїх близьких і терплячи до них, помічаючи і відзначаючи з вдячністю, може бути, самі незначні зерна добра і доброти в житті тих, хто, здається, зовсім відмовився від усього доброго і святого, «терплячи до них любов'ю», цілуючи їх радісні долоньки.

Чому пальма?
Але чому Христос гідний пальмової гілки?
У чому Він переміг?
Кого здолав?
Хто не знає Лазаря?
Навіщо Христу знадобився ослёнок?
Чи тільки як деталь царського ходи?