Що просити у Господа?

  1. Як просити Бога про допомогу? Що просити у Господа? Просити у Бога земних благ в православній традиції...
  2. щури
  3. «Собача» молитва

Як просити Бога про допомогу? Що просити у Господа?

Просити у Бога земних благ в православній традиції якось не прийнято. Будь-християнин знає з Євангелія, що всі ці блага Господь надає людям, що називається, «за замовчуванням»: ... кажучи: Що ми будемо їсти, або що пити? або в що одягнутися? Бо всього цього й погани шукають бо Отець ваш небесний знає, що того вам потрібно все це.
Просити у Бога земних благ в православній традиції якось не прийнято

Але все ж так хочеться іноді звернутися до Нього з чимось таким собі ... приземленим і буденним. Діапазон таких прохань може бути дуже широким. Від дитячого «Господи, зроби так, щоб завтра вранці мороз був тридцять градусів і я не пішов в школу» - до дорослого, але не менше наївного «Господи, ну дай же Ти мені грошей на автомобіль-квартиру-дачу-поїздку-в- Туреччину! ». Напевно, зовсім небагато знайдеться в Церкві людей, які жодного разу в житті не вимовляли б в душі чогось подібного, особливо - на початку свого воцерковлення. Це якийсь етап духовного розвитку віруючої людини, свого роду духовне дитинство, коли найбільш бажаними представляються зовсім вже прості речі і цінності. Кілька історій про таких ось «дитячих молитвах» спробую тут розповісти.

«Звір» Серьога

Одного разу мені довелося бути свідком найпершої молитви в житті дорослої людини. Справа була на початку дев'яностих. Я тоді влаштувався працювати на будівництво учнем муляра, а по суті - підсобником. Бригаду, в яку мене визначили, працівники нашої організації називали чомусь «звірами». Кладовщица, видаючи мені спецівку, поцікавилася:

- У кого будеш працювати?

- У Карпухіна.

- Ох, лішенько! - сплеснула вона руками. - Це до «звірам» тебе, значить, кинули?

Я здивувався:

- Чому так суворо? Вони що там, кусаються у вас?

- Попрацюєш - дізнаєшся, - зітхнула комірниця. - Гаразд, давай, розписуйся.

Я розписався в отриманні тілогрійки, м'ятою шапки-вушанки і пари валянок, твердих, як камінь. І відправився на ділянку до таємничих «звірам».

Ніякої особливої ​​лютості в них, слава Богу, не виявилося. Звичайні росіяни мужики, після сільської восьмирічки закінчили ПТУ і все життя клав цеглу на різних будівництвах в рідному районі. Єдиним їх мінусом можна було вважати забавний професійний снобізм: в оцінці будь-якої людини головним критерієм вони вважали вміння вести цегляну кладку. Всіх, хто з якихось причин не освоїв цього нехитрого мистецтва, «звірі» розглядали як представників нижчої касти. З відповідним до них ставленням.

Я тоді цегла класти не вмів. І чесно зізнаюся: стільки матюків не отримував на свою адресу ні до, ні після цього учнівства. По суті, майже всі вони були за справу: музикант на будівництві - сумне видовище. Цегла я підносив невчасно і не туди, розчин у величезній кориті розмішував занадто повільно і неправильно. Коротше - все робив не так. І за кожне невірно виконану дію тут же отримував на «великому і могутньому» чергову порцію відомостей про те, хто я є такий, куди мені йти, звідки у мене ростуть руки і ніж мене робили. Чи не матюкалися в «звірячої» бригаді лише дві людини - жінка похилого каменщіца тітка Аня і тридцятирічний хлопець Серьога. Тітка Аня була віруючою, що на ті часи ще вважалося екзотикою. А Серьога - просто весела людина, не особливо зарубав на своїй професійній винятковості. Решта «звірі» працювали зосереджено і похмуро. Серьога ж за роботою завжди кричав якісь дурні пісні і примовки, яких немає ні в одному фольклорному збірнику.

- Ой, шікалди-балди-ялди! Жив з молодичкою, гуляв з горілкою - не працював Никодим! - радісно лунало з закутка, де він зводив черговий простінок. «Звірі» хмурились ще більше, і сердито бурчали:

- Без душі працює. Порожній людина.

А Серьога продовжував кричати:

- Ех, ми з приятелем працювали на північних шляхах, вернулися в село - він в калошах, я - в постолах!

Ось цей-то життєрадісний муляр у мене на очах придбав найперший в своєму житті досвід молитви. Сталося це так. Після обіду ми сиділи в вагончику і чекали розчин. За ідеєю, якщо замовлена ​​машина з розчином чи не з'явиться на будівництві до трьох годин, значить, в цей день її вже не буде, і до п'яти можна спокійно розходитися по домівках. А ось якщо машина все ж прийде, скажімо, о пів на п'яту, тоді доведеться розчин приймати і виробляти його годин до семи.

На вулиці помсти. «Звірі» за столом азартно рубалися в карткову гру з непристойною назвою. Тітка Аня дрімала в кутку, у буржуйки. А хвацький зазвичай Серьога в той день чомусь поводився тихо. У карти грати не сідав, курив, і задумливо дивився в засніжене віконце. Потім розвернувся, і покликав:

- Ань, чуєш ...

- Чого тобі? - невдоволено пробурчав розбуджена тітка Аня.

- Ти ж богомольна, так?

- Ну. А тобі-то що?

- Ось ... Бог же все чує, що я говорю?

- Усе. Мабуть, втомився дурь твою слухати, - тітка Аня знову відвернулася до стіни і прикрила очі.

- Стривай, - Серьога підійшов і сів поруч навпочіпки. - А ось, наприклад, думки мої Бог чує чи ні?

- Чує. Він все і чує, і бачить. Тому що - Бог.

Серьога кілька секунд переварював сказане. Потім відійшов на колишнє місце і знову втупився у вікно.

Хвилин через сорок прийшла машина з розчином. Бригадир Карпухін тихо вилаявся крізь зуби і став натягувати тілогрійку. Решта теж почали збиратися не поспішаючи. І лише у Серьоги обличчя палало непідробною образою:

- Брешеш ти все, Анна! Нічого твій Бог не чує. Я Його цілих півгодини просив, щоб розчин сьогодні не привозив. І чого? Тепер ось колупайся ще дві години на холоді!

Тітка Аня глянула на нього суворо, тугіше затягнула на грудях теплу хустку. І сказала:

- Дурень ти, Серьога. Пішли працювати.

Серьога помовчав пару секунд. Потім зітхнув, взяв зі столу шапку і вийшов в заметіль.

Тітка Аня навряд чи читала твори Григорія Нісського. Але в своєму короткому відповіді дивним чином зуміла передати думку Святителя: «... той, хто під час молитви спрямований не до тієї, що корисно душі, але просить Бога надати благовоління до пристрасним рухам його розуму, є дійсно людина безглуздий, що молиться про те, щоб Бог став содейственніком і служителем його суєтність ». Маю велику надію, що для веселого «звіра» Серьоги це його перше звернення до Бога не виявилося останнім.

щури

Одного разу моя дружина за допомогою молитви створила справжнісіньке диво. Правда, молитви такої немає ні в одному молитовнику, та й саме чудо - ну дуже вже ... специфічне, чи що? Втім, краще розповім все з самого початку.

Після декількох років поневірянь по знімних квартирах ми нарешті купили собі будинок. З газом, з водопроводом, з каналізацією, з садом і городом - ну що ще потрібно багатодітній родині? Живи та радій! Однак деякі проблеми неможливо собі навіть уявити, поки не зіткнешся з ними на власні очі. Пізньої осені в наш будинок прийшли ... щури. З першими серйозними заморозками вони розсудливо покинули свої нори в поле і перебралися на «зимову квартиру» - ближче до тепла і їжі. І треба ж такому статися, що це щуряче навала сталося під час мого від'їзду на чергову будівельну «шабашку».

Бідна моя дружина опинилася на межі повного відчаю. Уявіть собі: в будинку - четверо маленьких дітей, причому молодшої не виповнилося ще й місяця. А ближче до ночі під підлогою починається моторошна метушня, тупіт і злісний вереск. Потім уздовж стін то тут, то там починають з'являтися хвостаті сірі тіні, і вся ця пекельна какофонія звучить вже в кімнаті, з-під ліжок ...
Бідна моя дружина опинилася на межі повного відчаю
Дружина дві ночі провела без сну, охороняючи дитячі ліжечка. Чергувати третю ніч у неї вже не було сил. Тоді вона встала перед іконами, і сказала: «Господи, ти ж бачиш - я нічого не можу з цим зробити. Зараз я засну, а ці тварюки можуть покусати моїх дітей. Прожени їх звідси, будь ласка ». Після чого налила в миску водохресної води і пройшлася по всьому будинку, кропив кути, підлоги і стіни. І тут же щуряча метушня припинилася. Чи не через годину або дві, не через якийсь час, а - негайно. Здивована дружина намагалася почути хоч шерех, але марно. У будинку стояла тиша. Знесилена двома безсонними ночами, вона лягла на ліжко і відразу ж заснула.
Бідна моя дружина опинилася на межі повного відчаю. Уявіть собі: в будинку - четверо маленьких дітей, а ближче до ночі під підлогою починається моторошна щуряча метушня і злісний вереск.

На наступний день щури не прийшли. Не було більше ні шуму, ні тупоту, ні вереску. Дружина про всяк випадок ще пару днів сиділа за північ з включеним світлом, але хвостаті сусіди так і не з'явилися. Вони знайшлися, лише коли я приїхав і поліз у підпілля за картоплею. Сім великих дохлих щурів валялися на землі неподалік один від одного. Я зібрав їх у відро і відніс в поле, з якого вони в недобрий час прийшли до нас в будинок. Після цього щурів у нас не було кілька років. Таке ось дивне чудо ...

Легендарний Гамельнский корисливі втопив полчища Докучаєв місту щурів за допомогою чарівної дудочки. Моя дружина примудрилася зробити приблизно те ж саме за допомогою своєї наївної, але щирої «саморобної» молитви. Мабуть, про щось подібне Іоанн Кронштадтський писав: «Добре іноді на молитві сказати кілька своїх слів, дихаючих гарячою вірою і любов'ю до Господа. Так, не все чужими словами розмовляти з Богом .., а треба показати і свій розум .., до того ж до чужих слів якось звикаємо і хладеем. І як приємний буває Господу цей наш власний лепет, що виходить від віруючого, люблячого і вдячного серця: переказати не можна ».

«Собача» молитва

У мене теж був досвід такої «дитячої» прохання до Бога, яку Він виконав. Хоча це була вельми недолуга, і навіть дурна прохання. Скажіть, чи молився хоч хто-небудь з вас про впорядковану собаки? Ні? Тоді я зараз розповім, як це робиться.

Муха з'явилася у нас років зо п'ять тому. Одного разу, погожим літнім ранком, ми знайшли у себе на відкритій веранді цуценя. Мабуть, хтось підкинув його, знаючи, що в будинку живуть діти. Зовсім ще маленька собачка залізла в ляльковий будиночок дочки, і дивилася на нас звідти через віконце карими очима, немов би запитуючи: «Я взагалі-то і сама не розумію, як тут опинилася. Але якщо вже воно так вийшло, можна, я залишуся у вас жити? ».

Цуценя, звичайно ж, залишили. Діти назвали його красивим і героїчним ім'ям Мухтар. Але при найближчому розгляді виявилось, що Мухтар - дівчинка. Ім'я тут же скоротили на жіночий лад - Муха. Так у нас в будинку з'явилася чарівна істота, дуже швидко стало повноправним членом сімейства. Красива руда собака, розумна і ласкава, Муха володіла всіма собачими достоїнствами, про яких тільки можуть мріяти господарі. З самого першого дня вона просилася в туалет на вулицю. Їла дуже делікатно, їжу ніколи не розкидала. Коли підросла, цілими днями гралася у дворі з дітьми, а ночами справно чатувала будинок, облаюючи з веранди заблукалих п'яниць і гуляють на вільному випасі коней. Загалом, собака нам дісталася правильна. І лише один «недолік» виявився у Мухи десь через рік: згідно із законами свого собачого єства, вона регулярно приносила по сім-вісім, а то й дев'ять цуценят. Розводити у себе псарню ми не збиралися.

Як тільки щенята підростали, їх збирали в більшу коробку і відносили в базарний день на ринок. У маленькому містечку собака потрібна багатьом, а цуценята у Мухи завжди були розкішні - товстенькі, міцні, з доглянутою шерсткою і бадьоро стирчать вушками. Зазвичай їх вдавалося роздати протягом години. Причому за кожного неодмінно давали по п'ять або десять рублів, як ми ні відмовлялися. Народ у нас шанує традиційні забобони типу: не можна брати собаку просто так, потрібно хоч щось та заплатити, а то не приживеться. Так що і цей Мухін «недолік» особливо не мучив наше життя. Але якось раз один щеня у нас все-таки «завис». Ну от не взяли його чомусь, хоча зовні він абсолютно нічим не відрізнявся від своїх більш щасливих сестер і братів. Через тиждень на цуценя знову не знайшлося покупця. Потім був ще один базарний день, і знову його ніхто не взяв ... А адже собаки ростуть дуже швидко. З забавного хутряного грудочки щеня вже перетворився в Голінасті Кобельков, нескладного і малосимпатичними, як всі підлітки. Я дивився на нього і розумів, що на ринок його носити більше немає сенсу. Залишався, правда, ще один варіант: підкинути його кому-небудь нишком, як нам підкинули Муху. Але тут дуже вже невизначеним був результат: підкидька могли просто вигнати на вулицю, або безотвязно посадити на ланцюг, влаштувавши йому воістину «собаче життя».
Ось тоді я і помолився про «упорядковані собаки». Вже не пам'ятаю точних слів, але за змістом це було щось на кшталт: «Господи, допоможи мені прилаштувати цього бідолаху в хорошу сім'ю, щоб його там любили і не кривдили. А то його ніхто не бере, і я не знаю, що з ним робити ».
Як тільки щенята підростали, їх збирали в більшу коробку і відносили в базарний день на ринок Я помолився таким безглуздим чином і відправився в місто у справах. Повернувся через пару годин, сів вечеряти. Кажу дружині:

- Може, ще разок спробуємо віднести цуценя на ринок? Хіба мало…

А вона у відповідь:

- Так його ж забрали. Тобі діти ще не розповідали?

Виявляється, відразу ж після мого відходу до будинку під'їхала машина. За кермом - незнайомий хлопець. З машини виходять мій син Гліб і його друг Ігор. Син запитує у дружини:

- Мам, можна я з Ігорем і Олегом з'їжджу в село на годинку?

Дружина, природно, запитує, хто такий цей Олег і для чого з ним потрібно кудись їхати.

- Олег, мам, це приятель Ігоря. У його доньки день народження. І вони з дружиною вирішили подарувати їй собаку. Їм вже запропонували цуценя в Мурачёвке. Тільки Олегу не подобається, що там дівчинка. Ну так можна, я з ними змотати туди і назад?

- Кажеш, не подобається, що дівчинка? Ну-ка підемо, мені потрібно з ним поговорити.

Через п'ять хвилин наш щеня вже їхав з Глібом в машині до своїх нових господарів. Коли Гліб повернувся, захопленню його не було меж:

- Мам, ну там взагалі ... Все пищать просто від задоволення. Підстилку відразу йому спорудили в кімнаті, ніжку курячу з холодильника ... А наш пес ділової такий: по кімнатах не поспішаючи пройшовся, обнюхав все, потім - з тапком почав грати ... Дружині і доньці дуже сподобався. Загалом, буде жити паном.

Гліб ще пару раз був у Олега, провідував цуценя. Той дійсно жив паном: йому накупили різних собачих іграшок, годували спеціальної собачої їжею, його купали, вичісували, періодично вивозили на машині в ліс - побігати на природі. Він підріс, зміцнів, і виглядав абсолютно щасливою собакою.

Я потім для себе намагався знайти пояснення - чому Бог так швидко і буквально виконав мою безглузду прохання про «хорошу сім'ю» для песика. І, нарешті, прочитав у Григорія Нісського думка, яка, як мені здалося, добре пояснює сенс події. На думку святителя, Господь відповідає на подібні молитви, «... щоб у людей поверхневих затверджувалася цим віра в Бога, і щоб, пізнаючи на досвіді, як Бог дослухається нашим молінням, яка підтверджує маловажного, мало-помалу піднялися ми з часом до побажання дарів вищих і боголіпно ».

Ну що ж ... Мабуть, дійсно, поверхневий я поки що людина в справі віри. Але історія з чудово прибудованої собакою залишилася в пам'яті саме як дослідне свідчення дієвості молитви. Навіть такий немічною і недолугої, як моя.
«Не проси у царя гною ...»

Просити Бога про земне в православній традиції не прийнято. Преподобний Ісаак Сирин дуже категорично каже про це: «... Якщо хто попросить у царя трохи гною, то не тільки сам себе збезчестить маловажно свого прохання, як показав тим велике нерозуміння, але і царю своєю проханням образить. Так надходить і той, хто в молитвах своїх у Бога просить земних благ ».

Але ... все одно ж - просимо. Кожен про своє. Одні через недогляд. Інших життя притиснула так, що без Божої допомоги вже і не продихнути. А треті - в простоті душевній, не замислюючись особливо над доречністю подібних прохань. Чи добре це?

Я не знаю. Але можу припустити, що якщо людина не доріс в своєму духовному розвитку до молитов про смирення, терпіння і любові до ближнього, то краще вже хай у нього буде молитва про якісь простих земних потребах, ніж ніякої молитви взагалі. Адже будь-яке звернення до Бога - вже благо для людини, тому що потроху привчає його жити в Божій присутності. А без цього свідомості ні про яке духовне зростання навіть і говорити не доводиться.

Ну і наостанок - кілька втішних слів святителя Луки (Войно-Ясенецького), сказаних ним не для пустельників-аскетів, а для звичайних мирян, які, по немочі своєї, все ж випрошують «гній у царя»:

«Все те, чим живе людина, - всі турботи, всі скорботи наші і страждання, наші потреби, навіть найменші, - складають наше духовне життя, бо всі наші переживання, всі наші потреби кладуть відбиток на життя нашого духу. А якщо так, то вони і в очах Божих важливі, бо мета життя кожної людини полягає в тому, щоб стати чистим, святим.

Значить, все, що заважає життю духу, що затьмарює його, що відволікає дух наш від шляху добра, не може бути байдужим для Бога і Ангелів. Господь знає, як важливі для нас всі наші переживання, страждання і потреби, а тому про все Він піклується, бо любов Його до людей безмірна і безмежна.

Знає Господь и зберігає всі. Він знає, що наші життєві потреби і наші скорботи дуже важливі в духовному житті нашої, тому жодна з дрібних потреб, жодна з малих скорбот наших не може бути байдужа Богу.

Тому завжди просите Бога про все, що вам треба, не бентежачись думкою, що негідно Його возносить молитви про повсякденні свої потреби. Як малі діти, простягає до Бога руки, завжди просите про все без збентеження, просите те, що потрібно вам: з дитячим довірою, чекаючи на допомогу у всьому, що не противно волі Божої ».

Як просити Бога про допомогу?
Що просити у Господа?
Що просити у Господа?
Або в що одягнутися?
Це до «звірам» тебе, значить, кинули?
Вони що там, кусаються у вас?
Чого тобі?
Ти ж богомольна, так?
А тобі-то що?
Бог же все чує, що я говорю?