Слов'янський бог Лель

  1. Бог Лель - перший син богині Лади
  2. Полеля - бог шлюбу (другий син Лади)
  3. Дід - бог подружнього щастя (третій син Лади)
  4. Насолода - бог веселощів і супутник Лади
  5. Люб - дух-охоронець шлюбного ложа в образі кота
  6. Духи хтивості Уд і припікає
  7. Припікало - склоннік до подружньої невірності

Дані взяті з мережевих ресурсів і літератури про слов'янської міфології. Особлива подяка Денису Блінцова за статті про слов'янських богів з його веб-капища. З бібліографії за основу взяті короткі статті "Словника слов'янської міфології" Олени Грушко та Юрія Медведєва. Вони короткі, але їх багато, по більшості міфічних і казкових персонажів стародавніх слов'ян.

розділи:

  • Бог Лель - перший син богині Лади
  • Полеля - бог шлюбу (другий син Лади)
  • Дід - бог подружнього щастя (третій син Лади)
  • Насолода - бог веселощів і супутник Лади
  • Люб - дух-охоронець шлюбного ложа в образі кота
  • Духи хтивості Уд і припікає

Бог Лель - перший син богині Лади

Лель (Лелья, Лельо, Любич) - слов'янський Бог. Є сином Лади і братом Лелі. Судячи з одними джерелами, Лель і Полель - це ім'я одного і того ж бога, по іншим же Лель і Полель - це два брата. Лель - бог кохання і шлюбів. Про це бога згадують багато джерел, наприклад - Інокентій Гізель у своєму Синопсисі в розділі "Про ідолів", деякі російські міфології 18 століття, поет Державін і навіть Пушкін в "Руслані і Людмилі". В останньому творі говориться так: Людмилу-принадність і Руслана, і Лелем свити їм вінець ...

Лель - веселий і легковажний бог любовної пристрасті у слов'ян. Слово "плекати" походить від імені цього бога і означає "нежить, любити". Традиційно зображувався як золотоволосий молодець, нерідко з крилами за спиною або среброволосий пастушок, який грає на сопілці. Символом Леля є лелека, назва якого на давньослов'янське звучить як Лелека, а також жайворонки і журавлі. Можна знайти якісь схожі риси між Лелем і римським Амуром.

Лель - бог, син богині краси і любові Лади. Лель викликав пристрасть один до одного у людей. З його пальців сипалися іскри, які запалювали в серцях невгасимий вогонь плотської, палкої любові. Зображувався він у вигляді златовласого, як і мати, крилатого младенца. У той же час він уособлює свободу в любові, яка народжується несподівано і коливається, як полум'я. Від його імені до сих пір існує дієслово «плекати», що позначає нежить, любити.

Його зараховували до знатнейшим богам. Він шанувався третім після Перуна і Велеса, бо після плодів скотарства, земні плоди всього більше служать людині і складають його багатство. Веселий і прекрасний бог, одягнений в легкий одяг і тримає в руках квіти і польові плоди, з вінком на голові з квітів купальниц, бог літа, польових плодів і літніх квітів.

Свято його відзначався в день літнього сонцестояння - 24 червня . Слов'яни йшли на ритуальні пагорби, або на галявину біля річки, палили багаття, співали, водили хороводи, струмочки. Стрибки через багаття були одночасно випробуванням спритності і випробуванням долі, ворожінням: високий стрибок символізував удачу в задумах. Від багаття до річки (або просто вниз з гори) відкочували колесо - символічний знак сонця, висловлюючи таким чином поворот сонця (вниз) на зиму. З жартами і піснями спалювали солом'яні ляльки Ярила, Купали. На світанку всі брали участь в святі купалися, щоб зняти з себе злі немочі і хвороби. У купальську ніч, за переказами, відбувалися всілякі дива: цвіли рідкісні загадкові трави: розрив-трава, папороть і інші; відкривалися небачені скарби. Нечисть - відьми і чаклуни - теж вдавалася всілякого розгулу, крали зірки, місяць і т. Д.

Як самі обряди, так і назва Купала (від дієслова «купати», «кипіти») вказує на співвідношення купальських ритуалів з вогнем (земним і небесним - сонцем, в купальських обрядах представленим колесом) і водою, які виступають в купальських міфах як брат і сестра. В основі міфу, що реконструюється за численними купальським пісням і іншим фольклорним текстам, лежить мотив кровозмісного шлюбу брата з сестрою, що втілюються двоколірним квіткою іван-да-Мар'я - найважливішим символом купальських обрядів; жовтий колір втілює одного з них, синій - іншого. В одному з варіантів міфу брат збирається вбити сестру-спокусницю, а вона просить посадити квітку на її могилі. Три види чарівних трав і квітів в купальських піснях за повір'ями, цілюща сила трав була найбільшою в ніч на Купала) співвідносяться з мотивами трьох змій і трьох дочок Купали.

Полеля - бог шлюбу (другий син Лади)

Полеля - один з синів богині любові Лади, молодший брат Леля. Навіть саме ім'я його означає: «наступний за Леле», бо шлюб завжди слід за любов'ю, вінчає її. Полеля, бог шлюбу, найдавніше і найбільш шановане нашими предками божество. Одягнений в дорогі, злототкані одягу, увінчаний вінком з квітучого шипшини, він по дає молодятам такий же вінок і ріг, в якому завжди пінилося вино настільки ж хмільне, як щастя, якого бажав їм цей добрий і ласкавий бог.

Можливо, Полеля міг приймати образ кота - духу шлюбу Люба.

Дід - бог подружнього щастя (третій син Лади)

Дід - добрий бог подружнього щастя. Він третій син богині Лади, після Леля і Полель, протегував міцним союзам, вірності до самої смерті, сімейному щастю. Дід, як і його брати, завжди молодий, бо справжня подружня любов ніколи не старіє, не слабшає: вона дарована богами для збільшення людського роду, для невмирущого поваги один до одного чоловіка і дружини, для вічної взаємної ніжності. Якщо навіть згасає жар любові, пристрасть, ніжні відносини повинні зберігатися.

Дід зображувався з вінком з волошок на голові, він тримав у руках двох горлінок, які символізували ніжні почуття подружжя один до одного. Таким його зображувала статуя, споруджена в величезному храмі в Києві.

Діду, так само як і братам його і матері слід було при поклонінні приносити світлі і ніжні знаки уваги: ​​квіти, ягоди, - співати веселі, привітні пісні. До його вівтаря прийнято було приходити великою родиною і підносити подяку за щасливо протікають роки, за вічну любов, яку благословляє Дід.

Насолода - бог веселощів і супутник Лади

Насолода - бог веселощів і всілякого блаженства, бенкетів, гулянь і насолод, вірний супутник Лади, богині любові. Його представляли прекрасним юнаком, завжди сяючим відкритою і радісною посмішкою, в вінку з ніжних привабливих квітів.

На одяг Насолода особливої ​​уваги не звертав, бо завжди був готовий до задоволення своїх чуттєвих примх. При будь-яких бенкетах це божество закликалося в якості самого почесного гостя, і перший ковток з будь-якого кубка жертвувати йому, так само, як і перший поцілунок, подарований подрузі підпилий молодцем. Згодом стали почитати його і як бога приємного сну і сновидінь.

Люб - дух-охоронець шлюбного ложа в образі кота

Дух-охоронець шлюбного ложа. Представлявся большеухой, волохатим, златовласого котом зі стеблом стрелолиста в зубах. Люба слід всіляко догоджати, щоб він відганяв від спальні Нелюба - такого ж кота, тільки чорного і злобного, з гілкою блекоти в роті.

Можна припустити, що обряд, коли на ранок після весілля родичі і свояки показували простирадло молодят, був присвячений саме Любу.

Подекуди досі перед весіллям печуть любки - овальні коржики-тури з пишного тесту. У центрі такої коржі, яка уособлювала дівоче лоно, запікається, але вже з житнього тесту, подобу товстого, м'ясистого гриба-Красноголовики (підосичники), але головкою вниз. Такий любок ставиться в затишне місце біля ліжка молодят, щоб ними міг насичуватися Люб.

Можна також припустити, що Люб - бог шлюбу Полель в образі кота.

Духи хтивості Уд і припікає

Уд - дух-покровитель любовний зв'язок

Уд - в далекій давнині дух-покровитель любовний зв'язок, любощів. Це один з найбільш загадкових слов'янських божеств, але безсумнівно те, що культ його існував.

Уда представляли ставним кучерявим молодцем, що сидить на турі. Рогу туру повиті вінком з калини - символом дівоцтва, а сам Уд тримає в руці дерев'яний спис, до тупого кінця якого прив'язані дві круглі дерев'яні брязкальця.

У пізніші часи чарівний могутність Уда було поділено між Ярилой, ладом, Купалом, Пріпекалой.

Припікало - склоннік до подружньої невірності

Припікало - пустотливий, хитрий божок, покровитель подружньої невірності. Він змушував чоловіків забувати свої сімейні обов'язки, свій борг перед дружиною і дітьми. Іноді пригоди на стороні швидко припинялися, іноді ці розваги чоловіка доставляли жінці великі страждання. Припікало обривав мережі подружньої вірності і залучав чоловіків в небезпечні тілесні пригоди, схиляв їх до зрад.

Шанувальників Пріпекали було чимало, щоправда, вони вважали за краще тримати це в таємниці, бо часті були випадки, коли обдурені дружини, зібравшись разом, підпалювали святилище цього покровителя неприємностей і навіть каменували його жерців. Біда лише в тому, що це мало сприяло виправленню і каяття зрадників-чоловіків!

© « Proto-Slavic.ru », Ігор Костянтинович Гаршин, 2012. Пишіть листи ( ).

Сторінка оновлена ​​23.10.2018