П'ятнична хутба: Завершується місячний рік. Правила і норми Шаріату, пов'язані з місяцем

Хвала Аллаху, що розкриває ранкову зорю Хвала Аллаху, що розкриває ранкову зорю. Він присвятив ніч для спокою, а сонце і місяць - для обчислення. Таке встановлення Могутнього, Знаючого (сура «аль-Ан'ам», 96).

Раби Аллаха! Серед великих творінь Аллаха є таке, яке виробляє особливе враження на людей. У ньому - початок і світло, що висвітлюють наше буття. Це одне з ясних і очевидних ознак Аллаха. Йдеться про місяць. У Своїй Книзі Аллах згадав місяць двадцять сім разів і поклявся нею в трьох аятах Своєю Священної Книги. Ціла сура була названа «Місяць» ( «аль-Камар»). Воістину, Аллах клянеться тільки великими речами. Всевишній Аллах може клястися всім, чим Він побажає з числа Його створінь, а люди не можуть цього робити. Вони повинні клястися тільки Аллахом. Клятва може бути тільки Аллахом.

Так, це місяць, яка нагадує нам про прекрасних, сяючих особах, поглядають на свого Господа в Судний день. Одного разу посланник (мир йому і благословення Аллаха) подивився на місяць в повний місяць (в 14-ую ніч місяця) і сказав: «Воістину, ви побачите вашого Господа так само, як ви бачите цю місяць, і вам це не зашкодить. Так якщо ви зможете, то не пропускайте молитву перед сходом і заходом сонця ». Потім він прочитав цей аят: «... і хай прославляє хвалою свого Господа перед сходом сонця і перед його заходом» (сура «Та ха», 130). Хадіс привели аль-Бухарі і Муслім.

Мусульмани!

З людських якостей в місяці проявляються етапи його розвитку - спочатку народжується новий місяць, потім він росте, поки не досягає досконалості і повноти зростання (в повний місяць), після чого, відповідно до закону Аллаха про убутку після досконалості і про занепад після виходу і появи, місяць убуває і сходить нанівець. Аллах наказав місяці бути спочатку місяцем, потім рости, поки не стане повним місяцем, а потім спадати. Такий закон Аллаха в речах.

«Ми визначили для місяця положення, поки вона знову не стає подібна старої пальмової гілки» (сура «Ясин», 39). Коли кожна річ досягає повноти і досконалості, вона йде на спад і закінчується. Таке становище людей. Сталість неможливо, будь-які збори розпадеться, час відкриває і закриває. У «Сахих» прийшло, що пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Воістину, правом Аллаха є те, що Він ніщо не піднесе в цьому світі без того, щоб потім його опустити».

Навіщо тоді людина спокушається, через що його осягає марнославство, гордість, осліплення, самозакоханість - адже він рухається до кінця, прямує до свого заходу.

Все на ній (землі) смертні. Вічний лише Лик Господа твого, що володіє величчю і великодушністю (сура «ар-Рахман», 26-27).

Всевишній Аллах визначив для поклоніння часи і місця. Місяць грає велику роль у визначенні часу поклоніння, наприклад, часу хаджу. Аллах сказав: «Хадж відбувається в відомі місяці» (сура «аль-Бак'ара», 197). Місяць важливий і для визначення урази (поста), як сказав Всевишній: «Той з вас, кого застане цей місяць, повинен постити» (сура «аль-Бак'ара», 185), і інших часів, пов'язаних з місяцями і положеннями місяця, як Гіддай (період, протягом якого жінка після смерті чоловіка або розлучення не має права виходити заміж), білі дні місяця і т.д.

Місячне літочислення - це те, чим Аллах вшанував ісламську умму і зробив однією з її особливостей. Попередні громади використовували сонячний календар, який довше місячного на одинадцять днів. До ісламу араби використовували місячний календар, відрізняючись в цьому від інших націй, і іслам дав згоду на місячне літочислення і вшанував його.

Воістину, місяць - це одне зі знамень Аллаха, затемненням якого Аллах лякає Своїх рабів в цьому світі і в світі вічному. Всевишній Аллах сказав: «Коли погляд буде приголомшений, місяць затьмариться, а сонце і місяць зійдуться. У той день чоловік скаже: «Куди бігти?» О ні! Чи не буде притулку! В той день повернення буде до твого Господа »(сура« аль-К'іяма », 7-12).

Такими є деякі відомості і мудрості, які Аллах доручив цьому великому створення. Тому вкрай соромно буде зневажливо ставитися до місяця. Відхиленням було б вести літочислення не по місячним календарем. Також помилкою є виховання дітей з прихильністю до картинок і мультфільмів, в яких місяць показується з двома очима, носом і ротом, вміючи при цьому сміятися і плакати. Це одне зі знамень Аллаха і не дозволяється принизливо або зневажливо звертатися з ним. Воістину, місяць дає відчуття величі Аллаха, гідності Творця. Всевишній Аллах говорить: «Аллах підніс небеса без опор, які ви могли б побачити, а потім вознісся на Трон (або утвердився на Троні). Він підпорядкував сонце і місяць, і вони рухаються до призначеного терміну. Він керує справами і роз'яснює знамення, - можливо, ви будете переконані в зустрічі зі своїм Господом »(сура« ар-Ра'д », 2).

«Серед Його знамень - ніч і день, сонце і місяць. Чи не падайте ниць перед сонцем і місяцем, а падайте ниць перед Аллахом, Який створив їх, якщо Йому ви поклоняєтеся »(сура« Фуссилят », 37).

У стародавні часи, так і зараз у деяких громад і народів, продовжують існувати помилкові переконання про місяць, в яких вони представляють місяць не такий, який Аллах її створив. Серед них є ті, хто вважає, що місячне затемнення відбувається через чиюсь смерть або чийогось народження, але пророк (мир йому і благословення Аллаха) спростував подібні переконання. Згадайте історію про сонячне затемнення, що трапилося за пророка (мир йому і благословення Аллаха), коли деякі люди вирішили, що сонце сховалося через смерть його сина Ібрагіма.

У всі часи астрологи, чаклуни і шарлатани втручатися місяць в людські справи. Багато мусульманські вчені згадали таку історію. Коли четвертий праведний халіф Алі хотів йти на бій з харіджітов, до нього підійшов астролог і сказав: «О володарю правовірних! Чи не виходь в шлях, поки місяць знаходиться в сузір'ї Скорпіона. Воістину, якщо ти підеш в дорогу, коли місяць в цьому сузір'ї, твої товариші будуть повалені ». Алі відповів: «Ні, ми відправимося в дорогу з довірою до Аллаха, сподіваючись на Аллаха і вважаючи тебе брехуном». І він пішов і переміг в цій битві.

Деяким з нас починають подобатися сучасні психологічні дослідження про вплив місяця на характер людини. З них вони формують помилкові переконання про те, що фаза місяця впливає на характер людини, а кількість злочинів зростає саме під час повень. Вони несправедливо пояснили це тим, що у місяця є зв'язок з морськими приливами і відливами, отже, і на людину вона впливає точно так же, адже людина на 80% складається з води.

Подив зростає при вигляді деяких мусульман, обманював цими псевдонауковими теоріями і підвідних священні тексти Ісламу (Коран і хадіси) під ці недостовірні переконання! Але ж навіть серед немусульман є розумні люди, повністю відкидають подібні зв'язку між місяцем і людиною і називають безпідставними ці теорії. Прикладом того, як деякі ошукані мусульмани підлаштували тексти Ісламу під подібні переконання, є їх міркування про зв'язок між мудрістю тримання урази в дні повного місяця і впливом місяця на людину в ці дні. За їх словами, ураза тримається нібито для того, щоб зменшити злочину! Не потрібно говорити того, про що у людини немає достовірного знання і приписувати це релігії. Всевишній встановив пост заради великої мети, про яку сказав: «... може бути, щоб ви були богобоязливі», і не потрібно пов'язувати досягнення цієї мети з положенням місяця і її впливом.

Тут хотілося б нагадати дуже важливий хадис, який би те, яким має бути ставлення мусульманина до астрології і ворожіння по зірках і місяці. Зейд ібн Халід розповідав: «Посланник Аллаха керував нашим ранковим намазом. В ту ніч йшов сильний дощ. Після здійснення намазу він повернувся до людей і сказав: «Чи відомо вам, що сказав ваш Господь?» Люди відповіли: «Аллаху і Його посланнику це відомо краще». Тоді Пророк сказав: «Він сказав:« Серед моїх рабів виявилися вірять в Мене і невіруючі ». Якщо людина говорить, що дощ випадає завдяки Аллаху і Його милості, то він вірить в Мене і не вірить в зірки. Якщо ж людина говорить, що дощ випадає завдяки розташуванню зірок, то він не вірить в Мене і вірить в зірки ». Цей хадис передали аль-Бухарі 2/277, 433 і 7/338, Муслім.

Так давайте ж зміцнювати нашу зв'язок із Всевишнім, нашу віру в Нього і Його могутність. Нехай не буде місця в наших серцях страху перед забобонами, астрологією і ворожіннями по місяцю.

Так принесе Аллах мені і вам користь в Великому Корані, аятах і мудрих нагадуваннях. Я сказав все: якщо правду - то від Аллаха, якщо немає - то від себе і від шайтана. Я прошу вибачення у Аллаха, воістину, Він - прощає.

У той день чоловік скаже: «Куди бігти?
Після здійснення намазу він повернувся до людей і сказав: «Чи відомо вам, що сказав ваш Господь?