Не кожен чи мить ми ступаємо на берег зла? (+ Аудіо)

Слово в 5-у Неділю після П'ятидесятниці священномученика Григорія (Лебедєва), єпископа Шлиссельбургского. https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2017/07/37-slovo-v-5-nedelju-po-pjaidesjatnice.mp3 Слово в 5-у Неділю після П'ятидесятниці священномученика Григорія (Лебедєва), єпископа Шлиссельбургского

Святитель Григорій (Лебедєв)

Возлюблені браття Вдумайтеся розумом і вкладіть в своє серце тільки що почуте Євангеліє. "І коли Він (Господь) прибув на інший берег ..." - так починається сьогоднішня розповідь (Мф. 8,28).

Людське життя - як річка, і у неї два берега. Ми були з Господом на одному березі. Господь вказав нам цей правий берег життя, берег правди життя. Ця зелена віра - сила. Віра-сила як цілющий джерело життя, віддається Промислу і живиться від Божої стихії вічності.

Вам повинно бути зрозуміло перебування на зеленіючих березі життя. Про нього Господь говорив два минулих воскресіння в Своїх піднесених словах про Промисел і про віру-силі. Тепер Він переправився "на інший берег" і взяв нас з Собою для навчання. Як тільки Господь прибув на інший берег, "Його два біснуваті, що вийшли з гробів" (Мф. 8,28); або, як каже євангеліст Марк, "то зараз Його з гробів" (Мк. 5,2).

Господь показує нам інший берег річки. Той, залишений, був берег життя, а цей, мабуть, берег смерті. Його мешканці живуть серед трун. Тут вся земля, не частина її, - одне кладовище. Тому євангеліст і каже: "І коли вийшов Він із човна, то зараз Його з гробів". "Негайно" - як ніби тут живуть одні гробним мешканці, а інших і не зустрінеш. Очевидно, це - суцільна земля смерті.

Її мешканці, як виявилося, були раби смерті, раби зла: вони були біснуватих; господарем і розпорядником їх життя був біс, було зло. Значить, інший берег життя - це царство зла, а його насельники - люди, що продали себе в рабство злу або гріха. Гріх і зло - це ж одне й те саме. Сьогодні Господь показує нам це царство.

Очевидно, Христос безпосереднім зіставленням обох берегів життя, зіставленням царства Бога і царства зла хотів відобразити в наших душах образи обох царств, щоб спонукати нас, непробудно, залишатися завжди на зеленіючих березі життя.

Щоб схилити нас назавжди залишитися на зеленіючих березі життя, Господь показує нам жахливу і відразливу картину зла. Він зображує царство смерті в яскравому образі його мешканця - біснуватого. Це царство відсутності життя. Біснуватий - людина зла, живе серед мерців: він вийшов з печери з трунами небіжчиків. Він живе серед скелястих гір, "в горах і гробах, кричав він", як пише про нього євангеліст Марк (Мк. 5,5).

Світ смерті ... Яке життя на скелястих вершинах? Ні деревця, ні травички, ні квіточки! Туди не ступає нога звіра, і прохань птахів не пом'якшує картину безживності. Безлюддя пустелі ... Тиша могил ... похмурий мертвости ... Царство смерті!

Це царство смерті на кручах гір уособлює здиблену людську самість, яка, як гора, затуляє небо. Сама людина - єдиний господар свого життя, і сам пробиває свій шлях. Він сам нагромаджує своє життя; вавилонської вежею самості він хоче спертися на землю, підім'яти її під себе і підпорядкувати собі саме небо. Кручі гір - це здиблена людська самість. А навколо голі скелі всеразрушающего кругом себе себелюбства, стрімчаки егоїстичної замкнутості, улоговини гріха, ущелини однієї брехні і неправди, прірви смертних падінь.

Такий берег зла - земля безживності, знищення, де людина втрачає людське і в егоїстично-тваринному чіпляння за життя звертається в тварину, що бореться за себе і знищує суперника. Господь в такому вигляді і показує людей іншого берега, людей зла. Вони вийшли "дуже люті, так що ніхто не міг переходити тією дорогою" (Мф. 8,28).

Хіба не правда, що життя поза Богом є нещадна боротьба егоїзму? На млявої дорозі зла - одне руйнування: гине сама людина, руйнується все людське. Євангеліст Марк позначає цю руйнацію життя: "І ніхто не міг його (гадаринского біснуватого) й ланцюгами зв'язати; бо часто кайданами та ланцюгами, але він розривав ланцюги та кайдани торощив "(Мк. 5,3-4).

Людина-себелюбець не виносить нічого, що противно його шляху. Відкидає і знищує все, що не підходить до світу зла. Все, чуже цього світу, викликає в ньому шалену ненависть, і людина, як одержимий, рве всі зв'язки життя добра. Він розбиває закони честі, совісті, боргу. Він рве родинні зв'язки, знищує суспільні зв'язки і, нарешті, діставшись до Бога, рве Його святі веління, тверді, як кайдани, веління Божого закону. Такий руйнівний шлях зла. Але, можливо, на ньому добре людина, яка зрадила злу? Нітрохи. Про це свідчить той же євангеліст Марк: "Завжди, вночі і вдень, в горах і гробах, кричав, і бився об каміння" (Мк. 5,5).

Постійна тривога за міцність своїх егоїстичних будівель, постійне невдоволення досягнутим і наявним, постійна гонитва за невловимим, "за потрібне" для життя. Нескінченний коло незадоволеності, ненаполненного життя і якась незнищенна порожнеча кругом при всіх зусиллях завантажити життя безперервної метушнею. І, звичайно, крик порожнечі, крик невтомно, вдень і вночі, як друк знедоленої людини і свідоцтво безрадісності і відсутності спокою.

Браття Подумайте, скільки яскраві ці короткі євангельські слова, що описують життя зла, життя іншого берега. За Євангелієм, це життя руйнування, винищення самої людини, нескінченна боротьба егоїзмів, руйнування законних зв'язків людського суспільства і життя гнітючої порожнечі при всій невгамовної клопітливих щось створити і чимось відгородитися в життя.

Якщо ця яскрава характеристика недостатньо хвилює вас, або ви, наведені Богом на інший берег річки життя, не розібралися в сенсі цього Божого справи і не розібралися в значущості відкрився на цьому березі, і якщо вас недостатньо хвилює його похмура картина, то я присунь її ближче .

Як вам здається, чи далеко від вас лежить царство зла? Як вам здається, на якому невідомому материку стелиться жахлива стежка розкладання і смерті? Ваше око спокійний? Йому не видно скелі мертвости? Ваше вухо не турбують тварини крики боротьби, і воно не чує стогонів людей, що б'ються об гостре каміння? О, ви були б щасливі, якби все це було далеко, далеко від вас!

Браття Але ж воно близьке, зовсім, зовсім поруч. Не кожен чи мить ми, як сліпі, несвідомо ступаємо на берег зла? Всякий гріх, як би він не вважався нами нікчемним, перекидає нас в землю зла, тому що гріх і є зло, і з кожним гріхом ми стаємо підданими царства зла. Навіть малим гріхом ми ставимо себе під удар загибелі і смерті.

Якщо ви згадаєте, що в нас сильний елемент розкладання ( "насіння тлі") і що гріх, як злоякісна пухлина, має тенденцію швидкого прискорення і поширення, а з іншого боку, якщо ви не забудете, що в царстві зла, хоча б при найменшому опорі йому, на вас навалиться десятками своїх агентів повелитель цього царства, щоб ви отруїлися його отруйними туманами і заблукали, оповиті їх пеленою, то ви зрозумієте, що не дарма попереджає апостол: "Дивіться, як ви небезпечно ходите".

Ви зрозумієте, що світ зла ​​- поруч з вами, що вам щохвилини загрожує небезпека стати данником цього світу, а потім і бранцем його. Ви зрозумієте, що царство зла з усіма його млявими стежками загибелі, гниття, з усіма його прірвами падінь, зі своїм льодовим диханням смерті - пліч-о-пліч з вами, і що ви ходите на вістрі ножа, можете при своїй духовній нестійкості кожну мить впасти в його обійми.

Ви тоді відчуєте, що ви самі крутиться біля могили життя, що мертві скелі і похмурі камені в кінці кінців стиснуть і задавлять і ваше життя. Тоді ви відчуєте, що таке "одержимість", коли грунт вислизає з-під людських ніг і люди тягнуться чиєїсь чужої і злою волею як її знаряддя і жалюгідні раби. Тоді ви відчуєте, що "одержимість" (бесноватость) зовсім не таке рідкісне явище життя. І тоді-то стогони бранців зла відкриють ваші нечутливі вуха, і кошмарні зітхання зла не дадуть вам самим спокою ні вдень, ні вночі. Над ними повисне давящее зловтіха володаря зла про те, що на його березі смерті загрузла ще одна людська душа. Так що берег смерті зовсім недалекий і ніяк неможливо байдуже пройти повз нього.

Зрозумійте ж, що Господь повів вас на інший бік річки життя для того, щоб ви побачили справжнє обличчя того шляху, біля якого постійно ви в'ється, наче й не помічаючи його смертельної небезпеки. Господь хоче, щоб ви, побачивши справжнє обличчя шляху смерті і відчувши близькість його смертельного дихання, із здриганням відштовхнулися від мертвущих каменів, кинулися б ухопитися за Божу руку, щоб вона знову поставила вас і зміцнила на зеленіючих березі життя.

І Господь у сьогоднішньому Євангелії вселяє, що Він має силу затвердити людини на правому шляху життя, тому що, як ні страшно зло, Господь залишається єдиним Володарем і Розпорядником життя. Ця думка про Господа як розпорядник життя відкривається з однієї подробиці розповіді про біснуватого, який, "А коли він Ісуса побачив здалека, то прибіг, і вклонився Йому" (Мк. 5,6). Тут очевидне визнання, що сила зла підпорядкована Богу. Вона бачить Його, визнає за верховного Володаря життя і тріпоче, припадав перед Ним поклоном.

Євангеліст Матфей висловлює ту ж думку про підпорядкування зла Христу, коли наводить слова біснуватих, звернені до Господа: "І ось, вони стали кричати: що Тобі до нас, Ісусе, Сину Божий? Прийшов Ти сюди передчасно нас мучити? "(Мф. 8,29). І тут сповідування Христа Божим Сином і визнання, що Він має влади вимагати від агентів зла звіту і піддати їх мучення, як розплату за зло. Сила Бога очевидна: Христос дає наказ злу залишити його бранців і здійснює зцілення біснуватих (Мт. 8,31-33).

Такий сьогоднішній євангельська розповідь. Знову і знову і дивуйтеся, як глибоко і проникливо Боже слово! Два береги ріки життя ... Берег Бога і берег зла ...

Браття, ви бачили ці скелясті кручі мертвущого шляху зла. Нехай не дарма вони показані вам. Тремтіть полонить і винищує зла. Тремтіть "одержимості", коли людина раб і спричиняється чужою волею. Тремтіть! Земля зла поруч з вами!

Остережіться! Не ходіть сліпими, не ходіть байдужими, не ходіть наївними. Земля зла покрита пленяющими мережами, і на ній нікому немає пощади. Пожалійте себе, побережіть себе! Не тільки не перекиньте з берега життя на берег смерті, але навіть не оступитеся на нього.

Браття, навіть не оступитеся! Земля зла покрита мережами. А якщо по слабкості своїх сил, по спокусливим впливу зла, ви оступитеся, то стережіться затриматися на березі смерті. Шукайте Божої підтримки! Хапайтеся за руку Бога, хапайтеся за люблячу промислітельного руку! Віддайте їй всієї вірою-силою, і вона вирве вас з льодової стежки смерті і знову поставить на квітучому березі життя.

Чи не відпускайте цієї міцної всесильної руки! І, якщо Господь по Своєму передбаченням і по вашій слабкості не встановиться вам назавжди залишитися при Ньому, як Він не дозволив залишитися з Ним зціленому біснуватого (Мк. 5,18-19), то ви, перебуваючи в миру, у своєму земному обстановці, ніколи все-таки не забувайте веління, зазначеного Господом того ж зціленому. Зберігайте в душах, щоб знов не зісковзнути на берег зла, безмежну відданість Христу за те, "що Він створив з вами і як помилував вас".

Ненавидьте самий привід до нових падінь! Ненавидьте, і полюбите душею завжди милує і завжди рятує вас Христа! Амінь.

Текст і аудіо надані порталом Преданіе.ру

Яке життя на скелястих вершинах?
Хіба не правда, що життя поза Богом є нещадна боротьба егоїзму?
Але, можливо, на ньому добре людина, яка зрадила злу?
Як вам здається, чи далеко від вас лежить царство зла?
Як вам здається, на якому невідомому материку стелиться жахлива стежка розкладання і смерті?
Ваше око спокійний?
Йому не видно скелі мертвости?
Ваше вухо не турбують тварини крики боротьби, і воно не чує стогонів людей, що б'ються об гостре каміння?
Не кожен чи мить ми, як сліпі, несвідомо ступаємо на берег зла?
Євангеліст Матфей висловлює ту ж думку про підпорядкування зла Христу, коли наводить слова біснуватих, звернені до Господа: "І ось, вони стали кричати: що Тобі до нас, Ісусе, Сину Божий?