Лазар - один Христа. Євангельська історія в проповідях. Михайло Браверман

А був хворий одна людина, Лазар з Віфанії, із села Марії й Марфи, сестри її А був хворий одна людина, Лазар з Віфанії, із села Марії й Марфи, сестри її. Марія ж була та, що помазала Господа миром і обтерла ноги Його волоссям своїм Йому; її брат Лазар був хворий. Послали сестри сказати Йому: Господи, ось той, кого Ти любиш, нездужає. Почувши це, Ісус сказав: хвороба ця не на смерть, але на славу Божу, щоб прославлений був Син Божий через неї. Любив Ісус Марту, і сестру її, і Лазаря. А коли почув, що Лазар хворий, тоді залишився Він два дні на тому місці, де був. Потім, після цього, Він промовляє до учнів: йдемо знову в Юдею. Кажуть Йому ученики: Равві, тільки що шукали іудеї побити Тебе камінням, і Ти знову йдеш туди? Відповів Ісус: не дванадцять годин в дні? Хто ходить удень, не спіткнеться, бо світло він бачить світу цього. А хто ходить нічної пори, той спіткнеться, бо немає світла в ньому. І сказав Він це, і говорить до них: Друг наш Лазар заснув, але Я йду розбудити його. Сказали Йому учні: Господи, якщо заснув, буде врятований. Але сказав Ісус про смерть його, а вони подумали, що говорить Він про простому сні. Тоді і сказав їм Ісус: Умер Лазар. І Я тішусь за вас, що Я не був там, щоб ви увірували. Але йдемо до нього. Сказав же Хома, називаний Близнюк, до іншим учням: І ми підемо, щоб померти з Ним. Прийшовши, Ісус знайшов, що він уже чотири дні в гробниці. Була ж Віфанія поблизу Єрусалиму була, яких стадій з п'ятнадцять. І багато з юдеїв прийшли до Марти і Марії втішити їх в горі про брата. Марфа, коли почула, що Ісус іде, вийшла до Нього назустріч; Марія ж сиділа у себе в будинку. Сказала тоді Марфа до Ісуса: Господи, якби Ти був тут, не вмер би брат мій. Я і тепер знаю, що про що б ти не попросив Бога, дасть Тобі Бог.
Каже їй Ісус: Воскресне брат твій. Каже Йому Марфа: знаю, що воскресне в воскресення останнього дня. Сказав їй Ісус: Я - воскресіння і життя; Хто вірує в Мене, хоч і вмре, оживе; і всякий живе та хто вірує в Мене не помре повік. Чи віриш ти в це? Каже вона Йому: так, Господи, я увірувала і вірую, що Ти - Христос, Син Божий, що має прийти на світ. І, сказавши це, вона пішла і покликала Марію, сестру свою, сказавши таємно: Учитель тут і кличе тебе. Вона ж, коли почула, встала поспішно і пішла до Нього. Ще не ввійшов Ісус до місцевости, але все ще був на тому місці, де зустріла Його Марфа. Тоді юдеї, що були з нею в домі і втішали її, побачивши, як Марія квапливо встала й побігла, подалися за нею, гадаючи, що вона йде до гробниці, щоб плакати там. А Марія, коли прийшла туди, де був Ісус, побачивши Його, впала до ніг і сказала Йому: Господи, якби Ти був тут, не вмер би мій брат. Ісус, коли побачив, що плаче вона і прийшли з нею юдеїв плачуть, обурився духом і прийшов в хвилювання і сказав: Де його ви поклали? Кажуть Йому: Господи, йди і подивися. Розплакався Ісус. Говорили тоді юдеї: ось як Він любив його. А деякі з них сказали: Чи не міг Він, що відкрив очі сліпому відкрив, щоб і цей не помер? Ісус, знову обурюючись в Собі, приходить до гробниці: це була печера, і камінь закривав її. Каже Ісус: візьміть камінь. Каже йому сестра померлого, Марфа: Господи, вже смердить: адже йому четвертий день. Каже їй Ісус: Чи не казав я тобі, що, якщо повіриш, побачиш славу Божу? Тоді взяли камінь. Ісус же звів очі вгору і сказав: Отче, дякую Тобі, що Ти почув Мене. Я знав, що Ти завжди Мене чуєш, але сказав заради народу, що стоїть колом, щоб вони увірували, що Ти Мене послав. І, сказавши це, кликнув гучним голосом: Лазарю, виходь. І вийшов померлий, зв'язаний по руках і ногах обв'язаний перев'язами, і обличчя його було обгорнуте хусткою. А Ісус запитав: Розв'яжіть його і пустіть його йти. Тоді багато з юдеїв, що прийшли до Марії і побачили, що Він створив, увірували в Нього. (Ін.11,1-45)

Переклад єпископа Касіяна (Безобразова)

Зовсім неподалік від Єрусалима, за Оливній горою розташоване арабське поселення Аль-Лазар. На початку XX століття дві шотландки, що прийняли православ'я і чернецтво з іменами - Марфа і Марія, організували тут чернечу громаду, яка і донині займається соціальним служінням - виховує і навчає арабських дівчаток. Колись це місце називалося «Віфанія», тут жив євангельський Лазар і дві його сестри, Марія і Марфа, в будинку у яких Господь часто гостював. Про Лазаря і його сестер євангеліст каже дивовижні слова: «Ісус любив Марту, і сестру її, і Лазаря» (Ін.11: 5). Бог любить людину, кожного особисто, так що, відгукнувшись на любов Божу, людина може стати одним Божим. І одного разу, коли Господь з учнями був над Йорданом, сестра Лазаря Йому прислала Йому звістку: «Господи! ось, кого ти любиш, нездужає »(Ін. 11.3).

Але Господь не йде відразу, Він чекає два дні, а потім каже: «Друг наш Лазар заснув, та піду розбудити його». Учні вважають: «Якщо заснув, значить, одужає». І тоді Господь відкриває їм, що Лазар вже помер, «Та ходімо до нього». А адже ще зовсім недавно Господа в Єрусалимі хотіли побити камінням. І один з дванадцяти ,, Фома каже: «Підемо і помремо з Ним» (Ін. 11:16). І ось вони йдуть до вже померлому, їх вчителі хочуть вбити, і вони готові померти з Ним.

Коли Господь з учнями входить до Віфанії Його зустрічає сестра померлого - Марфа і Господь обіцяє, що її брат воскресне. Згодом на цьому місці був створений візантійський монастир, а зараз знаходиться жіноча чернеча громада і зовсім недавно на її території, при будівництві дитячого майданчика, була знайдена мармурова плита V століття з написом грецькою мовою: «Тут Марфа і Марія вперше почули від Господа слово про воскресіння ». І хоча Старий Завіт лише перекривання говорив про майбутнє відновлення людини, то, що відповіла тоді Марфа, свідчить про те, що віра у воскресіння тіл була вже загальноприйнятою в ті часи: «Знаю, - каже вона, - що воскресне в воскресення останнього день »(Ін. 11:24).

Але Сам Господь і є Життя і Воскресіння, і тому Він каже: «Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити. І всякий живе та хто вірує в Мене не помре повік. Чи віриш, як оце? »« Так, Господи »- відповідає Марфа -« вірую, що Ти Христос Син Божий, що має прийти на світ »(Ін.11.27). Господь плаче над померлим Лазарем, плаче над долею людини, піддалися смерті.

Смерть протиприродна для людини; адже людина була створена не для того щоб вмирати, але для того, щоб через Богообщение успадкувати життя вічне. Але коли перша людина, коли він згрішить, відпав від Бога - Джерела Життя, тоді в світ увійшла смерть і її провісники - хвороба і страждання.

І в цей отвернувшийся від Бога світ приходить Син Божий, Він втілюється і приймає на Себе всі обмеження нашого буття. І, будучи Самою Життям, Він прийме смерть, щоб бути Владикою як життя, так і смерті: «Бо Христос на те й умер, і воскрес, і ожив, щоб панувати над мертвими, і над живими» (Рим. 14.9).

Але ще раніше Своєї Хресної смерті Владика Світу воскрешає Лазаря, Своїм велінням: «Лазар! йди геть »(Ін. 11:43). І людина, чотири дні перебував у гробі, повертається до життя.

І так як через це чудо багато хто увірував в Господа, то рада первосвящеників і фарисеїв остаточно вирішив Його погубити: «Цей Чоловік пребагато чуд чинить, і якщо залишити Його так, то всі увірують в Нього». Все увірують, що Ісус є Христос. А Христос є Цар, і тоді, вважає рада старійшин, «прийдуть римляни, під чиїм пануванням знаходиться Іудея, і оволодіють і місцем нашим і народом».

Так і станеться в 70-х роках I століття: прийдуть римляни, та переб'ють народ, і зруйнують Єрусалим, і храм спалять, але не тому, що всі увірують, а тому, що не повірили, бо, як сказав Господь, Єрусалим не дізнався часу «відвідування свого» (Лк. 19:44), не впізнав, що потрібне для його світу.

А поки Каяфа, мимоволі вимовляє пророцтво: «Краще нам, щоб один чоловік прийняв смерть за людей, аніж щоб увесь народ мав загинути». Апостол уточнює: «Це ж сказав він не від себе, але, будучи на той рік первосвящеником, пророкував, що Ісус за народ мав умерти». І додає євангеліст: «не тільки за народ, але щоб і розсіяних Божих дітей» (Ін. 11: 49,52). Зібрати під Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву, зібрати, щоб кожен, хто вірує в Сина Божого Ісуса Христа жив життям вічним. І як Воскрес Господь, так воскреснемо і ми, і, значить - смерть не більше ніж сон, тому що якщо ми з'єднані з Господом в Церкві і Її Таїнствах, то ми вже маємо в собі запоруку вічного життя.

«Всякий, хто бачить Сина, і вірує в Нього, має життя вічне, і Я воскрешу його в останній день», - говорить Господь (Ін. 6:40).

Перш ніж Господь покликав Лазаря до життя, його тіло вже піддалося розкладанню. Так буде і у загальне воскресіння мертвих, коли відновиться людина у всій своїй повноті, коли душі з'єднаються зі своїми перетворилися в прах тілами, коли, за словом апостольським, «мертві воскреснуть» (1 Кор. 15:52), коли «смертне зодягнеться в безсмертне », коли остаточно переможе старозавітне пророцтво:« поглинута смерть перемогою »(Іс. 25: 8). Тієї перемогою, яку здобув Господь Своїм Воскресінням. І ця перемога стане остаточним надбанням людини в загальне Воскресіння мертвих в останній день цього світу, Воскресіння, надію на яке кожен з нас сповідує в Символі Віри так: «Чекаю воскресіння мертвих і життя будучого віку. Амінь ".

Кажуть Йому ученики: Равві, тільки що шукали іудеї побити Тебе камінням, і Ти знову йдеш туди?
Відповів Ісус: не дванадцять годин в дні?
Чи віриш ти в це?
Ісус, коли побачив, що плаче вона і прийшли з нею юдеїв плачуть, обурився духом і прийшов в хвилювання і сказав: Де його ви поклали?
А деякі з них сказали: Чи не міг Він, що відкрив очі сліпому відкрив, щоб і цей не помер?
Каже їй Ісус: Чи не казав я тобі, що, якщо повіриш, побачиш славу Божу?
Чи віриш, як оце?