Євангеліє в нашому житті

методичні розробки

Євангеліє в нашому житті - Новосибірськ: Православна Гімназія в ім'я Преподобного Сергія Радонезького, 1995.
ПЕРЕДМОВА
З метою викладання релігійно-пізнавальних дисциплін у школі можуть бути введені факультативні курси «Історія релігії», «Релігієзнавство», «Великі книги людства». Але якщо для викладання перших двох курсів достатньої наукової бази ще не є, то одна з найбільших книг людства - ЄВАНГЕЛІЄ - вже стала предметом вивчення в школі. Наприклад, Московським інститутом розвитку освітніх систем в 1992 році випущений чудовий підручник Н. В. Давидової «Євангеліє і давньоруська література», призначений для учнів середнього віку. У цьому підручнику вперше пропонується вивчення Євангелія в контексті культури Давньої Русі і нового часу.
Цей посібник призначається для викладачів різних класів і може бути використано в залежності від того, скільки часу і уваги педагог бажає приділити темі «Євангеліє».
У нашому житті є багато такого, що дуже важливо і дуже дорого як для віруючих людей, так і для тих, хто не відносить себе до числа людей релігійних. Але якщо християни, називаючи Євангеліє Священної Книгою або Книгою Життя, не перестають визнавати, що ця Книга є одним з найкоштовніших пам'яток світової літератури, то і багато нерелігійні люди не перестають визнавати Євангеліє джерелом високої моральності й духовної культури.
У цьому навчальному посібнику, який передбачає початкове знайомство з Євангелієм, мова піде не про те, як ставитися до Євангелія, не про те, що треба когось в чомусь переконувати, а про те, яке місце в нашому житті займає чи може зайняти ця книга. Йтиметься про ті найважливіші моральних категоріях, які розкриває нашому погляду ця Книга, про те, що всім нам дуже дорого і дуже близько. Євангеліє - це Книга, відкрита для всіх, хто шукає істину і сенс життя, для тих, хто вважає цю Книгу свідченням самої радісною в цьому світі вести людині - вести про можливість перемогти смерть.
Посібник складено за наступним принципом. Кожна з семи тем містить п'ять розділів.
У першому розділі даються деякі початкові відомості про час написання і авторів Євангелій, про поширення цієї Книги в світі, про те, яке місце вона займає в житті християн, що означає саме слово Євангеліє, і багато іншої корисної інформації.
У другому розділі наводиться текст притч по Біблії, виданої в Москві в 1993 році Російським біблійним товариством.
В примітках дається значення незнайомих слів, пояснюються деякі історичні, етнографічні та географічні назви.
У четвертому розділі притча переказується близько до оригінального тексту, але сучасною мовою.
У п'ятому - пропонується варіант обговорення цієї притчі з учнями з точки зору сучасності і важливості для кожного з нас моральних цінностей, що містяться в цій Великої Книзі людства.

Тема 1
Хто мій БЛИЗЬКИЙ?

Слово «Біблія» походить від грецького слова, що означає «Книги». Біблія - ​​це дійсно збірка книг, що складається з двох частин.

Одна частина - Священні Книги Старого Завіту. Вони написані пророками - святими людьми, що жили до Різдва Ісуса Христа. Друга частина Біблії - це Священні Книги Нового Завіту. Вони написані учнями Ісуса Христа - апостолами. Слово «Заповіт» означало «договір» або «угоду». Назва «Заповіт» взято з самої Біблії і означає союз, договір між Богом і людьми.

Євангеліє - це перші чотири Книги Нового Завіту. Слово «ЄВАНГЕЛІЄ» в перекладі з грецького - «блага, радісна звістка». На грецькому розмовній мові слово «Євангеліон» за кілька століть до Різдва Христового означало подарунок, який отримував добрий вісник, який оголосив народу про перемогу або про позбавлення від загибелі. Цим же словом потім називали жертву, яку греки приносили з нагоди отримання звістки про перемогу. А потім словом «Євангеліон» стала іменуватися сама радісна звістка - несподівана новина про позбавлення, про перемогу, про порятунок.

Євангелієм називаються книги, в яких викладається свідоцтво апостолів (апостол в перекладі з грецького - посланник) про життя і вчення Ісуса Христа. Першими читачами та слухачами Євангелія були члени древнехристианских громад, яким описувані події були відомі раніше з усної проповіді апостолів.

Просвітителі слов'ян святі брати Кирило і Мефодій, в IX столітті перекладали Євангеліє з грецької мови на слов'янську, залишили це слово без перекладу. Чому? Може бути, для того, щоб краще зберегти його початковий сенс. За влучним і в той же час строго наукового визначення чудового філолога С. С. Аверинцева, Євангеліє - це така добра і радісна звістка, яку треба звіщати так, як сповіщають тільки рятівну новина.

Що ж нового може сповістити нам Євангеліє? Може бути, Євангеліє допоможе нам перш за все по-новому поглянути на самих себе і на те, як нам слід ставитися один до одного?

Притча про милосердного самарянина Притча про милосердного самарянина

«Сказав Ісус: Один чоловік ішов з Єрусалиму до Єрихону, і попався розбійникам, які, зняли з нього одяг, поранили його і пішли, залишивши його ледь живим. З нагоди один священик йшов тією дорогою, побачивши його, пройшов мимо. Так само й Левит надійшов на те місце, підійшов, подивився і пройшов мимо. Проходив же там якийсь самарянин, знайшов на нього і, побачивши його, змилосердився і, підійшовши, перев'язав йому рани, наливши оливи й вина і, посадивши його на свого осла, привіз його в готель, і подбав про нього; а на інший день, від'їжджаючи, вийняв два динарії, та й дав їх господареві й проказав: подбай про нього; і як більше що витратиш, я, коли повернуся, віддам тобі ». Євангеліє від Луки, глава 10, вірші 30-35.

Примітка. Слово «притча» походить від грецького «параволі», що означає порівняння, уподібнення. Цим словом називали тексти, в яких будь-яка духовно-моральна істина пояснюється за допомогою звичних життєвих ситуацій або природних явищ.

Христос говорив притчами, щоб подібною формою вираження пробудити слухачів до роздумів про духовне життя і її законах.

Притча про милосердного самарянина відповідає на питання: Як правильно ставитися до іншої людини? Хто мій ближній? Що потрібно робити, щоб досягти вічного життя?

Один чоловік запитав Ісуса Христа: «Учителю, що мені робити, щоб успадкувати життя вічне? »Христос сказав, що надходити слід так, як вчать Заповіді Божі, Закон Божий. Серед них є заповідь, яка говорить: «Люби свого ближнього, як самого себе». «А хто мій ближній?» - запитав Ісуса Христа Його співрозмовник. У відповідь на це питання Христос сказав вищенаведену притчу, а після неї додав: «Іди і ти роби так само».

Самарянин - житель Самарії, центральній області Палестини, що межувала з Галілеєю і Іудеєю. Між жителями Іудеї і Самарії була велика неприязнь, часто доходила до відвертої ворожнечі. Сама назва «самарянин» вважалося у іудеїв чи не лайливим словом.

Священик і Левит - служителі Єрусалимського храму.

Переказ притчі про милосердного самарянина

Один законник (учитель і знавець священних книг євреїв - Старого Завіту), відчуваючи Ісуса Христа, сказав:

- Учитель, що мені робити, щоб успадкувати життя вічне?

- А в Законі що написано? - запитав його Христос.

- Люби Господа Бога всім серцем твоїм, і всією душею своєю, і всією силою твоєю, і всією думкою твоєю, і ближнього твого, як самого себе.

- Правильно, - сказав йому Ісус Христос. - Так і роби.

- А хто ж мій ближній? На це Ісус Христос сказав наступне: Один чоловік, який ішов з Єрусалиму до Єрихону, попався розбійникам. Розбійники зняли з нього одяг, поранили його і пішли, залишивши його ледь живим. Сталося одному священикові проходити тією самою дорогою. Побачив він зраненого людини, але пройшов мимо. На тому місці виявився і Левит - молодший служитель храму. Підійшов він до потрапила в лихо, подивився на нього і теж пройшов мимо. І ось по цій же дорозі їде самарянин - людина з сусідньої країни, іншої віри, інших звичаїв. Іудеї неприязно ставилися до самарянам, і самаряни знали це. Але, побачивши який потрапив в біду іудея, самарянин зглянувся над ним. Підійшовши до пораненого, він перев'язав його, попередньо зробивши знезараження вином і пом'якшивши біль від ран маслом. Посадив він нещасну людину на свого осла, привіз його в довколишню готель і там став піклуватися про нього. На другий день, від'їжджаючи з готелю, самарянин заплатив господареві за утримання хворого і навіть сказав: «Якщо витратиш більше, то я заплачу тобі по дорозі назад».

-Хто з цих трьох на думку, був ближнім для людини, що потрапила в біду? - запитав законника Ісус Христос.

- Той, хто надав милість, - відповів законник.

- Іди і ти роби так само, - сказав Христос.

Отже, кого означає слово «ближній» в Євангелії Отже, кого означає слово «ближній» в Євангелії? Чи тільки батьків, друзів, близьких родичів? Ні! Людина, яка вам надав допомогу, і є ваш ближній, навіть якщо ваша зустріч, здавалося, була випадковою і ви не знали цю людину, не бачили його раніше і, може бути, надалі ніколи не побачите. Допомога його, надана вам, наблизила його до вас, а вас до нього, велика чи була ця допомога чи мала. Доброта і милосердя зблизили вас.

Може трапитися в житті і так, що на шляху кого-то з нас виявиться людина, що потребує нашої допомоги. Це може бути людина іншої національності, інших переконань, інших звичаїв. Як я повинен робити? Для милосердя, жаль і співчуття немає ніяких відмінностей між людьми, і це Ісус Христос чудово зобразив у притчі про милосердного самарянина. Ви надали милосердя одній людині, а добро може повернутися до вас з інших рук, але повернеться неодмінно. Через милосердя ми і знаходимо собі ближніх. Біда і нужда іншої людини повинні моментально поставити цю людину в центр життя, а нас через співчуття наблизити до нього.

Перед Євангелієм всі народи в усі часи знаходяться в рівному становищі. І в наші дні людина може опинитися в ситуації, описаної в притчі про милосердного самарянина. У будь-який день і годину перед нашим поглядом може опинитися людина, що потребує конкретної допомоги саме когось із нас. І євангельська заповідь «Іди і ти роби так само» зробить для нас ближнім кожної людини. Милосердне ставлення до всіх людей без винятку може докорінно змінити життя людини. Недарма відомий педагог В. О. Сухомлинський обов'язково знайомив своїх вихованців з цієї притчею.

Якщо хто з дітей буде в Картинній галереї Красноярська, то нехай зверне увагу на одну з ранніх робіт В. Сурикова - «Милосердний самарянин». Пустеля, гори спостерігають картину з людського життя: видаляються проходили повз священик і Левит, а над пораненим людиною схилився милосердний самарянин. Він і став ближнім потрапила в лихо.

Так Євангеліє відповідає на один з найбільш пекучих питань життя: Хто ж мій ближній? Або інакше: Як я повинен ставитися до іншої людини?

Наведіть приклади з власного життя або відомі Вам по книгам і газетам, коли можна було б сказати, що людина поставилася до ближнього свого відповідно до цієї євангельської заповіддю.

Наступна тема >>>

Чому?
Що ж нового може сповістити нам Євангеліє?
Може бути, Євангеліє допоможе нам перш за все по-новому поглянути на самих себе і на те, як нам слід ставитися один до одного?
Притча про милосердного самарянина відповідає на питання: Як правильно ставитися до іншої людини?
Хто мій ближній?
Що потрібно робити, щоб досягти вічного життя?
«А хто мій ближній?
А в Законі що написано?
А хто ж мій ближній?
Хто з цих трьох на думку, був ближнім для людини, що потрапила в біду?