Чудеса Ксенії Петербурзької

  1. Чудеса святих: що вони означають?
  2. Головне диво Ксенії Петербурзької
  3. Ксенія Петербурзька: роки життя
  4. Ксенія Петербурзька: дні пам'яті
  5. Чудеса Ксенії Петербурзької
  6. Ксенія Петербурзька і диво з бездітною жінкою
  7. Чудо Ксенії Петербурзької: вона допомогла вийти заміж дівчині
  8. Ксенія Петербурзька і пророцтва про смерть
  9. Ксенія Петербурзька і пожежі
  10. Чудеса Ксенії Петербурзької після її смерті
  11. Ксенія Петербурзька: у чому допомагає?

Блаженна Ксенія - це одна з найбільш шанованих в Росії святих. Розповіді про чудеса, якими була наповнена життя Ксенії Петербурзької, дбайливо зберігалися в народі, передавалися з уст в уста і з покоління в покоління, - і постійно множилися, тому що молитовну участь цієї святої в життя самих звичайних людей не перервалося і після її смерті. Для багатьох і зараз Ксенія Петербурзька - помічниця і заступниця в ситуації, яка колись трапилася. Якими чудесами прославилася блаженна Ксенія? Як складалася її життя?

Чудеса святих: що вони означають?

Життєвий шлях у багатьох подвижників супроводжувався чудовими і надприродними явищами. Бачачи їх, народ говорив: ця людина, мабуть, святий, тому що зцілює, пророкує і одним своїм перебуванням поруч приносить людям розраду.

Свята блаженна Ксенія була з числа святих, які прославилися в народі своєю прозорливістю, хоча це була всього лише одна і далеко не найважливіша частина її духовного шляху - і скоріше, його лише наслідок.

Самі святі ніколи не прагнули творити чудеса, не "шукали» їх у своєму житті і часом навпаки - просили Господа позбавити їх цього дару. Тому що звістка про чудеса моментально розносився по народу, до святого починали стікатися натовпу людей, і подвижник раптом виявляв навколо себе мирську суєту, хоча саме її всією душею і цурався.

Тому що звістка про чудеса моментально розносився по народу, до святого починали стікатися натовпу людей, і подвижник раптом виявляв навколо себе мирську суєту, хоча саме її всією душею і цурався

преподобний Паїсій Святогорець - один з найвідоміших святих XX століття - в оточенні паломників

Тому багато святих - і, можливо, блаженна Ксенія, - ставилися до чудес, які відбувалися по їх молитвам і Божого зволення, скоріше, як до «хреста», який слід було нести. І звичайно ж, все чудесне видіння творилися ними тільки по любові і виключно в бажанні допомогти страждаючому або направити його на Шлях вірний.

Блаженна Ксенія допомагала бідним, нещасливим. Допомагала знайти сім'ю, врятувати дах над головою, будувати храми. І все це робила, намагаючись залишитися невідомої.

Головне диво Ксенії Петербурзької

Головним дивом Ксенії Петербурзької, напевно, слід вважати не дар прозорливості, який вона знайшла по святого життя своєї, а сам образ життя, який вона вибрала - в формі юродства.

Якщо в двох словах описувати подвиг юродства, то це зовнішнє наслідування безумцю.

Легко бути божевільним, якщо ти божевільний, і легко бути божевільним лише частково - в якісь окремі дні або короткий проміжок часу. Але справжній подвиг - і тому це подвиг! - зображувати божевільного все життя до самої смерті: стати жебраком, бездомним, зневажається, взимку і влітку в одному одязі, дивним, осміяним.

Цей шлях обирається, щоб побороти гордість і досягти внутрішнього смирення: тобто світу на душі - незалежно від будь-яких обставин, в умовах повного позбавлення.

Юродство неможливо без любові до Бога, Божого Благословення на людину, і такого розташування всередині його душі, коли Христос дійсно є для нього єдиною Цінністю і сподівання, і Любов до Нього простягається ширше будь-яких потреб, які може мати людина, і ширше будь-яких випробувань, які людина може понести.

Після раптової смерті свого чоловіка, - полковника і придворного співочого, - Ксенія Петербурзька, будучи ще молодою жінкою, роздала всі гроші, одяглася в одяг чоловіка, стала назвати себе його ім'ям і говорила всім, що це не він, а Ксенія померла. І почала так жити - в Санкт-Петербурзі і найближчих його околицях.

І почала так жити - в Санкт-Петербурзі і найближчих його околицях

(Треба сказати, що подвиг юродства не дає ніяких «гарантій», що тебе почитають за подвижника. З ймовірністю 99% буде саме навпаки. Тебе будуть висміювати і цуратися - як ми самі зараз внутрішньо сміємося над будь-якими жебраками і сторонимося їх.

Відома історія одного юродивого в XX столітті - старця Костаса, - який жив в грецькому монастирі на Афоні, але навіть братія обителі визнала його за божевільного і в результаті відправила в психіатричну лікарню, де і пропав його слід. Лише поодинокі старці - як наприклад, преподобний Паїсій Святогорець, - бачили і розуміли, що Костас - це святе життя людина, і з сумом розповідали цю історію в приклад про те, як же насправді може несподівано повернутися доля юродивого).

Лише поодинокі старці - як наприклад, преподобний Паїсій Святогорець, - бачили і розуміли, що Костас - це святе життя людина, і з сумом розповідали цю історію в приклад про те, як же насправді може несподівано повернутися доля юродивого)

Юродивий Костас. Його життя описується в книзі преподобного Паїсія Святогорца «Батьки-святогорці і святогірські історії».

Ксенія Петербурзька: роки життя

Блаженна Ксенія Петербурзька жила в Петербурзі в XVIII столітті. Точні роки життя невідомі. Але з тих чи іншими ознаками прийнято вважати, що свята народилася в 20-х або 30-х роках, а померла не пізніш 1806 року.

Ось так приблизно виглядав центр Санкт-Петербурга в той час:

Ось так приблизно виглядав центр Санкт-Петербурга в той час:

Ксенія Петербурзька: дні пам'яті

Православна Церква встановила два дня пам'яті цієї святої:

  • 6 лютого
  • 6 червня

Чудеса Ксенії Петербурзької

Є всі підстави вважати, що чудес, які б супроводжували життя Ксенії Петербурзької, було безліч - оскільки тільки відомих випадків з її пророцтвами більш ніж достатньо. Саме даром прозорливості вона прославилася, і саме завдяки йому, відношення до неї серед городян поступово змінювалося - від неприйняття до загального вшанування ще за життя.

Ось, наприклад, які історії зберегло переказ:

Ксенія Петербурзька і диво з бездітною жінкою

У блаженної Ксенії була знайома Параскева - бездітна жінка. Одного разу Ксенія Петербурзька сказала їй йти на Смоленське кладовище, тому що там їй «Бог сина послав». Так воно і сталося.

Коли Параскева прийшла на кладовище, то виявилося, що там стався нещасний випадок: віз збила вагітну жінку. Поранена на місці ж аварії народила хлопчика і померла. Дитина залишилася у Параскеви.

Чудо Ксенії Петербурзької: вона допомогла вийти заміж дівчині

Ще однією своєю знайомою - 17-річної дівчини - блаженна Ксенія також сказала йти на цвинтар, додавши незрозумілі здавалося б слова, що «там її чоловік дружину ховає».

Все так і виявилося. На Смоленському кладовищі молодий чоловік ховав дружину. Від переживань він втратив свідомість і впав прямо на руки або самої цієї дівчини, або членів її сім'ї. Через рік було весілля.

Через рік було весілля

Ксенія Петербурзька і пророцтва про смерть

Безумовно, перекази про деякі чудових пророцтвах святих бувають «притягнуті». В тому сенсі, що подвижник не збирався нічого передбачати, а просто щось вимовив і так склалося, що так і сталося. В кінці-кінців, коли людина відома якимось даром, то цього дару починають приписувати навіть звичайний збіг обставин чи природний хід подій.

Проте, збереглися перекази, коли блаженна Ксенія Петербурзька чудесним чином провіщають і смерть тих чи інших людей - немов, знала про це заздалегідь ...

Так було, наприклад, зі смертю імператриці Єлизавети. Напередодні цього дня Ксенія Петербурзька ходила по місту і голосно кричала: «Печіть млинці! Скоро вся Росія буде пекти млинці »(мається на увазі російська традиція, коли млинці печуть не тільки на Масляну перед Великим Постом, а й на похорон).

Або наприклад, залишаючи одного разу будинок купчихи Крапивиной, вона зронила: «Зелена кропива, та скоро зів'яне». Так і сталося: здавалося б, абсолютно здорова власниця будинку скоро несподівано захворіла і померла.

Ксенія Петербурзька і пожежі

Відомі випадки, коли свята попереджала людей про пожежі - але не тільки попереджала, а своїми молитвами допомагала позбутися від вогню.

У акафісті преподобної Ксенії Згадується такий випадок:

Блаженна Ксенія Петербурзька підійшла до незнайомої жінки, подарувала їй п'ятак і сказав «Візьми. Потухне! ». Здивована жінка, повернувшись на свою вулицю, побачила, що її будинок охоплений вогнем. Та тільки-но вона підбігла до дому, стискаючи в руці п'ятак, як вогонь згас ...

Всі ці чудеса моментально ставали відомі, і блаженну старицу почали почитати за святу ще за життя.

Говорили про те, що ночами до самого світанку вона молиться в чистому полі. Розповідали, як вона, - так само під покровом темряви, щоб ніхто не бачив, - носить каміння на будівництві храму на Смоленському кладовищі: допомогти будівельникам.

Розповідали, як вона, - так само під покровом темряви, щоб ніхто не бачив, - носить каміння на будівництві храму на Смоленському кладовищі: допомогти будівельникам

Церква на Смоленському кладовищі в Санкт-Петербурзі. За переказами, саме його допомагала будувати блаженна Ксенія. фото: cathedrals.narod.ru

І тільки одного разу бачили Ксенію Петербурзьку розгніваної: коли якась орава хлопчаків приставала до неї. За що останнім напевно дісталося від батьків, тому що до кінця життя блаженну Ксенію не тільки шанували, але і намагалися запрошувати до себе в будинок. Вважалося, що в тому будинку і сім'ї, де побувала старица, буде мир і Боже розташування.

Чудеса Ксенії Петербурзької після її смерті

Ми не будемо перераховувати їх в цьому тексті, але в мережі можна знайти десятки, якщо не сотні, розповідей про те, як після молитов до блаженної Ксенії - особливо в каплиці на честь неї на Смоленському кладовищі, - налагоджувалося сімейне життя, або відступала невиліковна хвороба , або влаштовувалися справи ...

Ми не будемо перераховувати їх в цьому тексті, але в мережі можна знайти десятки, якщо не сотні, розповідей про те, як після молитов до блаженної Ксенії - особливо в каплиці на честь неї на Смоленському кладовищі, - налагоджувалося сімейне життя, або відступала невиліковна хвороба , або влаштовувалися справи

Каплиця з мощами блаженної Ксенії в Санкт-Петербурзі - на Смоленському кладовищі

Ксенія Петербурзька: у чому допомагає?

Це дуже популярне питання - причому, задається він не тільки по відношенню до блаженної Ксенії ( «коли молитися Ксенії Петербурзької? »), А й взагалі. «У чому допомагає Святий Спиридон?» (Вважається, що в питаннях з житлом), «У чому допомагає святитель Миколай Чудотворець?» (Вважається, що з роботою) і так далі.

Але немає нічого більш далекого від правильного шанування святого, ніж вважати, що він - «таблетка» від якоїсь ситуації або його допомогу визначена під якусь сферу життя.

Молитви святих за нас - одна з найдивовижніших, проникливих і сокровенних сторін Церковної життя. Їх заступництво за нас - в бідах, жалі і запустіння, - чудовий дар і свідчення того, як Любов, Христос і Любов у Христі здатні зв'язувати людей не тільки через величезні відстані, але і через час - роки, десятиліття і століття.

Святим не потрібно наше шанування, але їм потрібно, щоб світ наш був краще, і щоб в ньому і в кожному з нас жив Христос, і щоб Він не був нами женемо. Вони хочуть, щоб будь-яка душа - сильна або слабка - мала втіха і, найголовніше, життя вічне.

Ксенія Петербурзька допомагала і допомагає людям не через те, що є ситуації, в яких вона може допомогти, а є - в яких не може. Молитви до святих - це не заклинання. Допомога святих - це чудеса, які кояться в ім'я Господа, Ним Самим і - Його лише заради.

Чудеса і допомогу святих (в тому числі, Ксенії Петербурзької) найчастіше можуть відбуватися не стільки для того, щоб допомогти вирішити ситуацію, а для того, щоб дозволивши ситуацію, людина увірував в безмірну силу духовного життя і її рятівничість.

І звичайно ж, не можна таке дивне явище, як участь святих в нашому житті, зводити до рівня: «Ксенія Петербурзька допомагає влаштувати сімейне життя» або «Ксенія Петербурзька допомагає при пожежах». Хоча, і сімейне життя вона може допомогти влаштувати, і погорільцям допомогти знайти скоріше житло ...

І найкраща подяка святим за їх допомогу може бути не стільки шанування самих святих (або що гірше - їх одних замість Бога), скільки правильне духовне, церковне і повсякденне життя, де на перше місце виходять - любов, смиренність, міцна радість в сподіванні на Промисел Божий і прагнення скинути з себе «людини старого» - щоб знайти в собі «людини вічного», як колись це зробила блаженна Ксенія Петербурзька.

Свята блаженна мати Ксенія, моли Бога за нас!

Цей та інші пости читайте в нашій групі у ВКонтакте

І ще в Фейсбуці !

Приєднуйтесь!

Приєднуйтесь

Чудеса святих: що вони означають?
Якими чудесами прославилася блаженна Ксенія?
Як складалася її життя?
Чудеса святих: що вони означають?
«У чому допомагає Святий Спиридон?
» (Вважається, що в питаннях з житлом), «У чому допомагає святитель Миколай Чудотворець?