Як не боятися скорбот? - ігумен Никон (Воробйов)

Неможливо людині уникнути скорбот. Але одні люди вміють отримувати користь з життєвих негараздів, інші ж страждають і своїм смутком завдають шкоди душі і навіть тіла. Про те, як християнину слід переносити скорботи - одне з листів ігумена Никона (Воробйова) студентам Московської Духовної Академії. https://www.pravmir.ru/wp-content/uploads/2015/03/in-03-05-06-124f.mp3

Дорогий ...! Миру тобі!

Ми вже скучили за тобою, як твої справи? Ти не додавай значення, якщо до тебе будуть ставитися «упереджено». Ти вступаєш в життя все далі і далі, а люди все - занепалі істоти.

Неможливо людині уникнути скорбот

Ігумен Никон (Воробйов)

Це падіння не може не позначитися на відносинах до оточуючих. Ось чому, між іншим, Господь сказав учням: Се посилаю вас, як овець між вовки, будьте мудрі ..., але Се Аз з вами єсмь у вся дні.

З одного боку, потрібна і своя мудрість, і обачність, але головне - постійне звернення за допомогою до невидимого плотських людиною, але мабуть духом Господа, який обіцяв усім, хто надіється на Нього, що і «волосся з голови їх не впаде без волі Його».

Сподіваючись на Нього, апостоли все зазнали, але перемогли світ - невелика кількість овець перемогло незліченні стада вовків. Хіба це не доказ сили і промислу Божого? Однак Господь вчора і днесь тієї ж і на віки. Звертайся у всіх скорботах і труднощі до Господа, і Він тебе препітает.

Завжди, при будь-поспіху, можна подумки звернутися до Господа і сказати: Ісусе Христе, помилуй мене; Господи, будь милостивий до мене, грішного; або, як каже Варсонофій Великий, хоч згадай, що є всевидюче Господь, Який бачить тебе, і цього достатньо, щоб вийти зі скрутного становища.

А коли скорботу прийде і молитва не дасть полегшення, щось не сумуй, що не нарікай і не надавав невірству; а пам'ятай, що без скорбот не можна врятуватися, не можна навіть придбати досвіду життєвого.

Але віра і молитва роблять те, що скорбота приносить величезну користь, а без молитви може привести до нарікання, маловір'ю, шкоди душі і тіла. Ось чому і треба навчитися бути завжди з Богом, а Він завжди з нами. З нами Бог! Розумійте народи (пристрасті, біси, занепалі люди - знаряддя бісів) і покарять, яко з нами Бог!

Я відкрив своє пояснення «Трійці» Рубльова. Приїдеш - розповім. Упевнений в правильності. Не знаю, чи є де таке пояснення. У Алпатова немає, хоча він і близько підходить.

Пиши, як твої справи, як у В. Не сумуй при неприємності: Возверзі на Господа печаль ... і інш.

Відзначай на листі, коли отримаєш і стан конверт. Дуже народ став ненадійний. Чекаємо від тебе листів.

Н.

6 / II- 61 м

Ігумен Никон (Воробйов). Листи студентам Московської Духовної Академії. Лист п'яте.

аудіофайли надані «Бібліотекою Переказ»

Ми вже скучили за тобою, як твої справи?
Хіба це не доказ сили і промислу Божого?