Як сповідатися в пост? (Опитування священиків)

  1. Исповедь, як великий переворот душі, не може бути постійною
  2. Відносини з Богом і людьми були справжніми
  3. На кожну сповідь потрібно йти як на Страшний суд
  4. Під час посту підвищуються ставки
  5. поменше води
  6. Сповідатися для покаяння, а не заради «пропуску в рай»

Як готуватися до сповіді постом - причащаєшся часто, а начебто ніяких неподобств за тиждень не зробив? Сучасна людина багато часу проводить в соціальних мережах - як каятися в тому, чим згрішив в віртуалі? Відповідають священики.

Відповідають священики

Исповедь, як великий переворот душі, не може бути постійною

Протоієрей Федір Бородін, настоятель храму святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана на Маросейка:

Протоієрей Федір Бородін, настоятель храму святих безсрібників і чудотворців Косми і Даміана на Маросейка:

Протоієрей Феодор Бородін

Ми дійсно погано бачимо свої гріхи. Ми взагалі себе погано знаємо. Коли ми тільки прийшли в Церкву, у нас було гостре відчуття своєї гріховності - занадто різко виділялася вся наша бруд на тлі Євангелія. Поступово ми звикаємо, перестаємо переживати гріх як біль, а гострота покаяння сходить нанівець. Начебто нічого страшного само не робимо.

З одного боку - це наслідок нашого недбальства та ліні: ми не хочемо бачити свої гріхи, не просимо у Бога допомоги в цьому. А от святитель Іоанн Златоуст просив: «Господи, дай мені помисел сповідування гріхів моїх». За його думки цю молитву християнин, читав один годину кожний день. У нас вона залишилася в Вечірньому Правилі. Але ми просто вимовляємо ці слова щодня, вони не звучать як крик до Бога про допомогу: «Боже, я перестав страждати від своїх гріхів!» Треба зосередитися на цьому проханні, і Господь, звичайно ж, відгукнеться.

Таке було майже з кожним з нас, коли після неофітські горіння людині здається, що він став значно гірше. Але це не так. Просто Господь починає відкривати християнину його не зізнавався раніше гріховність. Він дарує можливість людині побачити, який він насправді.

З іншого боку, ми повинні розуміти, що сповідь , Як великий переворот душі, не може бути постійною. Це не те, людина може в будь-який час за бажанням відтворити.

Іноді це до нас приходить не під час здійснення Таїнств, а, скажімо, за три дні до сповіді чи за тиждень до цього. А до моменту здійснення Таїнства здається, що серце не горить, не відгукується. Тут вичавлювати з себе якийсь ефект непотрібно і навіть небезпечно. Тут важливо скоритися Богу і приносити на сповідь то, що є. Адже сповідь все одно продовжує залишатися Таїнством.

А будь-який Таїнство - це, перш за все, допомога людині. І Таїнство сповіді - не стільки акт вибачення гріха, скільки отримання благодаті на його подолання. Ніколи не можна про це забувати.

Але буває так, що людина регулярно багато років сповідається, і ось приходить до якогось глухого кута, говорить на сповіді той же, що і завжди, все одно все не перерахуєш. Та й спроба все-все досконально сказати перетвориться на знущання над сповіддю, священиком і іншими парафіянами. Тим більше, не можемо ми говорити: «Грішив балаканиною позавчора о 16.00, 16.35, о 17.20, сьогодні - о 14.30».

Богу що, потрібно від нас таке повне перерахування? Ні звичайно. Потрібно розбите серце. Якщо воно є, то вистачить: «Каюсь, грішив справою, словом і думкою».

Як в діалозі Христа з Петром перед Таємницею Вечерею, коли Христос омиває ноги учням, і Петро каже: «Господи! не тільки ноги мої, але і руки і голову. Ісус каже йому: Хто обмитий, тільки ноги обмити потребує, бо він чистий увесь »(Ін. 13, 9-10).

Це символ регулярної сповіді людини, що живе повної християнським життям: чистий увесь, тільки ноги потрібно умити. «Прости, Господи, йшов по пилу, а так, як міг - намагався». І не треба щось вимучувати з себе, якийсь обов'язковий список, а духівника - не треба його вимагати і чекати. Він взагалі може мовчати і свідчити, що немає перешкод до Причастя. Якщо щось сталося з ряду геть, людина скаже, адже духівник його знає.

Зараз вже багато громад, сформованих близько 20 років тому, де священики приходять до наступного висновку: прихожанину, давно воцерковленному, який пройшов період неофитства і подальший період якоїсь промислітельного оставленности, пам'ятає про свою неміч, має розбите серце, що ввійшов в радісну практику регулярного Причастя, можна і не сповідатися на кожній Літургії. Десь людина підходить тільки під дозвільну молитву, а десь і цього немає.

Така практика переміщує відповідальність зі священика на саму людину. І, безумовно, потрібне для його духовному дорослішання в молитві і покаянного роботі.

Але таке рішення духівник може приймати окремо по кожній людині і таких прихожан в храмі може бути всього п'ять чи шість, а може - двадцять і тридцять. Але з роками їх буде все більше. І рішення про таку практику доведеться приймати тільки соборно.

У нас в храмі я вперше зіткнувся з такою необхідністю, коли Великим Постом стало збільшуватися число прихожан. І постійні, давно воцерковлені парафіяни сповідалися у Вербну неділю, і причащався у Великий четвер, в суботу, і, звичайно, на саму Пасху. Або я повинен був залишитися зовсім без богослужіння, оскільки весь час довелося б сповідувати? Сама церковне життя, якщо в її центрі Євхаристія, призводить до прийняття такого рішення.

А є громади, де детальна сповідь відбувається один раз в Великий Піст. Кожному прихожанину призначається свій день і годину. В інші дні приступають - тільки через дозвільну молитву або навіть без неї.

Відносини з Богом і людьми були справжніми

Протоієрей Олексій Потокін:

Перше, що я бачу в своїй грішного життя, готуючись до сповіді - свої погані вчинки Перше, що я бачу в своїй грішного життя, готуючись до сповіді - свої погані вчинки. Але спочатку я навіть не здогадуюся, що не якісь зовнішні обставини, які не навколишній світ штовхнули мене на ці вчинки, а моє власне серце. Я можу так натренувати в церковному житті - і пости цьому допомагають, - що з часом не буду навіть ні з ким лаятися. Але чи означає це, що змінилося моє серце? Якщо безстрашно заглянути в свою душу, з'ясується, що мені як і раніше в тягар спілкування і з людьми, і з Богом, зовнішнє миролюбність дається важко, слова молитви повторюю автоматично, а серце мовчить.

Я бачу, як важко і незвично для мене добро і як легко і звично зло. На словах з усіма примирився, а старі образи не відпускають, точать серце, визнати ж свою провину не вистачає мужності. Так, з вчинками начебто все нормально - не вбив, чи не пограбував, що не посварився, чи не образив, - але поки це дається через силу, душа і раніше хвора.

Бувають в серці спалаху добра, але вони короткочасні. Мінливість - одне з головних властивостей занепалої людської природи. Візьмемо хоча б Великий піст. На першій седмиці намагаємося заглибитися в молитву, нікого не засуджувати, уникати непотрібної суєти. Відразу починаємо пишатися своєю чеснотою. А на другий седмиці полегшено зітхаємо: «Слава Богу, перша седмиця позаду». Ну і яка ціна нашого поста?

Якщо я непостійний, я нечесний перед ближніми і перед Богом. Віддаю їх якщо не вчинками, то байдужістю або дратівливістю, які насилу стримую. Чи часто люди каються в невірності свого серця? Ні. Час має пройти, щоб людина зрозуміла, відчув: так, погані вчинки я назвав і більше їх не повторюю, але душа як мовчала, так і мовчить.

За іншими людьми ми мастаки помічати, що багато вони роблять формально, удавано. З них питаємо строго. Це куди легше, ніж подивитися на себе. Хто кається в своєму лицемірстві? Для цього потрібно його розлюбити. За особистим і пастирського досвіду знаю, що у людини, який по-справжньому починає себе обмежувати під час посту не тільки в їжі, бажання грішити розгорається. Це дуже важлива частина поста. Якщо людина серйозний, глибокий, чесний, він починає бачити і розуміти, як любить гріхи - не може без них.

Всі ми колись навчалися в школі. Пам'ятаю, проходимо нову тему, зрозумів я її, і мені здається, що я вже знаю предмет. А на наступному уроці вчитель пояснює нову тему, і з'ясовується, що нічого я не знаю. Так і в духовному житті. Треба міряти себе заповіддю, яку дав нам Христос: будьте досконалі. Ваше покаяння абсолютно? Ви згадуєте старі гріхи? Ви вмієте прощати?

Так я жити не вмію ніколи, ні в яку секунду. Те сумний, то сумовитий, то злопам'ятний, то в гніві. Навчився приховувати ці почуття від оточуючих, але пристрасті мої нікуди не поділися, вони зі мною. Тому мені завжди є в чому сповідатися. Люди, вибачте, я вас не поважаю так, як себе, не можу бути з вами чесним, постійним. Господи, прости, я Тебе часто боюся, боюся, що накажеш. Дай мені повірити в Твою милість і полюбити Тебе!

Я хочу, щоб мої стосунки з Богом і людьми були справжніми. Це бажання допомагає шукати покаяння і чекати таїнства сповіді, яке здатне відродити такого, як я, грішника - з німим мовою і грубим сліпим серцем.

На кожну сповідь потрібно йти як на Страшний суд

Протоієрей Ігор Гагарін, настоятель Іоанно-Предтеченського храму села Іванівське:

Будь-яка сповідь повинна бути серйозним і відповідальним справою Будь-яка сповідь повинна бути серйозним і відповідальним справою. І на будь-яку сповідь, незалежно від того, в пост вона або не в пост, людина повинна йти як на останню сповідь, як на Страшний суд, невпевненим, чи буде коли-небудь ще можливість висповідатися. Просто історично так склалося, що в нашій Церкві на протязі досить довгого часу більшість людей сповідалося раз на рік, тільки Великим постом. Тому і виникло відчуття, що піст пов'язаний безпосередньо зі сповіддю.

Що ж стосується людей, які регулярно сповідаються і причащаються, під час посту або невчасно, на мою думку, що, мабуть, пост відрізняється тим, що душа стає набагато більш чуйною до яких би то ні було відхилень від правди Божої. Наскільки людина живе сито і комфортно, настільки це огрубляет його дух і притуплює совість. А коли життя людини наповнена молитвою, коли він раз у раз свідомо добровільно відмовляє собі в чомусь, в чому відмовляти собі не хотілося б, то все почуття загострюються. Його совість стає набагато більш вимогливою, набагато більш чуйною. І в цьому, може бути, дійсно особливість тієї сповіді, яку людина робить Великим постом.

Іноді є небезпека почати приписувати собі уявні гріхи. У кожній конкретній ситуації повинен бути конкретний відповідь. Є люди чуйні, а є просто недовірливі, чия совість реагує на те, на що реагувати не дуже-то і треба, і не треба переживати про це.

Я думаю, що дати якийсь загальний рада для всіх дуже важко. Ми знову впираємося в необхідність людини спілкуватися зі священиком, необхідність мати духівника, якій довіряєш, і який дійсно підкаже. Не обов'язково дуже мудрого, семи п'ядей у ​​чолі. Просто коли на багато речей дивишся не зсередини, а з боку, іноді краще розумієш їх правильність або неправильність. Тому при сумнівах треба радитися зі священиком. Якщо людина сповідається не раз на рік, а регулярно, то священик йому сам скаже, коли не треба переживати, а коли переживання правильні і треба виправлятися і приймати якісь заходи, щоб це не повторювалося знову.

І звичайно ж, треба читати хороші книги. Я не втомлююся це повторювати. Хороша духовна література найкраще коригує нашу самосвідомість і допомагає правильно розставити акценти, вказує - про що варто переживати, а про що ні. Втім і тут краще порадитися з духівником. Нещодавно ми перечитували книжку «Ліки від гріха» і сміялися. У ній сотня з гаком гріхів перерахована, велика частина яких приблизно такого типу: «Не посилала подарунків ворогам», «Сиділа днем ​​на ліжку» та ін. Зараз-то ця книжка вже не видається, але свого часу в багатьох храмах продавалася.

Якщо читати правильні, хороші книги, читати Святе Письмо, святих отців, мати духівника, то поступово у людини все-таки виробиться правильне розуміння того, що вважати гріхом, а що не брати до уваги, про що можна дійсно журитися, а на що можна не звертати особливої ​​уваги.

Під час посту підвищуються ставки

Священик Алексій Агапов, настоятель Михайло-Архангельської церкви м Жуковський Московської обл., Викладач Вищих Богословських курсів при МДА:

Під час посту стоншується і тіло, і душу Під час посту стоншується і тіло, і душу. Діти, коли вони хочуть їсти або спати, починають вередувати. У дорослої людини проявляється щось подібне. Це може піти або в дратівливість, а може, якщо шанує людина щиро молитви, перетворитися в сльози покаяння, розчулення. Пост для того і дано, щоб легше було каятися, в тому числі, бачачи свої якісь менш помітні в звичайному житті гріхи, думки.

У людини з'являється більше можливостей для спостереження над своїми помислами, для аналізу того, які рухи душі відбуваються всередині.

Під час посту потрібно бути уважними до себе. Чи не звернеш уваги на дрібниці, вони перестануть бути дрібницями. І, в тому числі для цього - рідше користуватися соціальними мережами, де так часто можна стати учасником гарячого діалогу. Такі діалоги краще відкладати на після поста. Під час посту вони набувають ще більшої насиченість, і навіть безневинний начебто суперечка може принести багато образ. Потім сидиш і думаєш - а куди це нас завело? З чого почалося-то все? Це і називається спокуса. Під час посту спокуси особливо сильні.

Можна сказати, що під час посту підвищуються ставки. Якщо ти щось зумів корисне зробити - для своєї душі, для ближніх, то це - дуже добре. А якщо щось робиш неналежне, неприпустиме, шкода від нього збільшується в рази ...

поменше води

Протоієрей Сергій Клинцов, настоятель кафедрального Преображенського собору (місто Якутськ):

Ми не готуємо людей до спеціальної постової сповіді Ми не готуємо людей до спеціальної постової сповіді. Мені здається, все відбувається природно. Якщо людина починає по-чесному постити, то він і по-чесному дивиться на організацію своєї душі, і сповідь у нього виходить справжня великопісна - це вже не дрімотне бурмотіння своїх гріхів, а крик з глибини серця: «Помилуй мене, Боже!», як волає засуджений на страту. Як цього досягти? Ради тут не даси.

Коли люди приходять сповідатися в перші рази - має сенс гріхи записувати.

Я згадую свою першу сповідь. Я довго готувався, читав книжки, вишукував відповідні до себе гріхи зі списків ... А потім підійшов, назвав два гріха - і все. Мова прилип до гортані, в буквальному сенсі. Я мовчав хвилин десять, але це було так страшно, я настільки відчув себе грішним і нікчемним, що священик, відчувши, що в цьому мовчанні і пройшло моє покаяння, не став ставити ніяких навідних запитань і все-таки прочитав дозвільну молитву.

Але деякий час після цього я став ходити на сповідь із записаними гріхами. Мати шпаргалку завжди легше.

У сучасної людини додалися непомітні «мережеві» гріхи. Самі по собі соціальні мережі і спілкування в інтернеті - окрема тема. Посварився з людиною на просторах Фейсбук - спробуй розплутати клубок, з чого все почалося. Забанив - Розбанені.

Чим частіше відкриваю всякі фейсбуки-ВКонтакте - тим частіше розумію, що я в цьому просто пропалює своє життя.

Є люди, у яких життя побудована на необхідності спілкування в соціальній мережі - професійного, особистого і т. Д. Бувають і сварки - ну що, раз за допомогою мережі гріх стався, значить, за допомогою мережі його потрібно і намагатися виправити.

А щоб таких гріхів поменше відбувалося, треба хоча б у Великий піст поменше сидіти в соціальних мережах. Бо саме слово «мережі» говорить за себе. Гріх порівнюють з мережами ... Або загрібаєш воду мережами - і душа залишається порожня. Я це особисто на собі відчуваю. Так, звичайно, мережа - це спілкування, але не будь-яке спілкування корисно. Можна обійтися і без «привіт» і «як справи», на які всім і не відповіси.

Поменше формальних розмов. Поменше води.

Сповідатися для покаяння, а не заради «пропуску в рай»

Священик Алексій Плужников, настоятель храму святих апостолів Петра і Павла міста Волгограда:

Покаяння - це не перерахування неподобств, а зміна життя Покаяння - це не перерахування неподобств, а зміна життя. Якщо «забанив» кого-то в соціальній мережі замість примирення, то можна хоч сто раз сходити до сповіді, але це не наблизить нас до Бога, раз ми не пробачили ближнього свого. Так що краще за все саме так і готуватися: не кількістю сповідей, а кількістю і якістю примирень.

А що стосується частого причащання і зв'язку його з сповіддю - це питання мудрості духівників, бо тверезо було б прихожанину, який веде регулярну церковне життя, вирішувати сповідатися в міру необхідності, наприклад, раз-два на місяць, а причащатися частіше. Але така практика поки з побоюванням сприймається багатьма священиками і парафіянами, твердо в умах сидить: сходив на сповідь - отримав перепустку до причастя. Сам був свідком такого ставлення в гіперболічної формі на початку свого священичого служіння: в соборі одна жінка підходила до причастя, але до цього хамськи себе вела. Коли її спробували не допустити до причастя, вона влаштувала дикий скандал, кричачи:

- Ах ви такі-сякі! Як ви смієте мене не допускати! Так я була на сповіді! Так я маю право! Так я на вас скаржитися! ..

Тому краще рідко сповідатися, але для покаяння, а не заради виписування «пропуску в рай».

Читайте також:

Поступися сповідь!

Покаяння - справа особиста

Про звичку виправдовуватися

Сучасна людина багато часу проводить в соціальних мережах - як каятися в тому, чим згрішив в віртуалі?
Богу що, потрібно від нас таке повне перерахування?
Або я повинен був залишитися зовсім без богослужіння, оскільки весь час довелося б сповідувати?
Але чи означає це, що змінилося моє серце?
Ну і яка ціна нашого поста?
Чи часто люди каються в невірності свого серця?
Хто кається в своєму лицемірстві?
Ваше покаяння абсолютно?
Ви згадуєте старі гріхи?
Ви вмієте прощати?