Як виглядає гріх?

  1. Що сталося в Райському саду?
  2. Хвороба і Лікар

глава з книги Олександра Ткаченка «Метелик в долоні»

Сьогодні людина дуже багато чує про гріх, але майже нічого про нього не знає. Сучасна масова культура так часто використовує це слово не за призначенням, що воно поступово позбавляється свого справжнього змісту. У супермаркеті симпатична дівчина в форменому вбранні пропонує продегустувати вино "Сповідь грішниці". Мужній профіль Брюса Вілліса на величезних рекламних щитах рекламує блокбастер "Місто гріхів". А в ефірі FM-радіостанцій уже років десять ганяють шлягери з назвами "Грішної душі печаль", "Грішний янгол" і т.п ...

В результаті масовою свідомістю гріх сьогодні сприймається як щось заборонене, але надзвичайно привабливе, що дуже хочеться зробити, хоча з незрозумілих причин це дуже не подобається Богу ... Сьогодні людина дуже багато чує про гріх, але майже нічого про нього не знає. Сучасна масова культура так часто використовує це слово не за призначенням, що воно поступово позбавляється свого справжнього змісту. У супермаркеті симпатична дівчина в форменому вбранні пропонує продегустувати вино "Сповідь грішниці". Мужній профіль Брюса Вілліса на величезних рекламних щитах рекламує блокбастер "Місто гріхів". А в ефірі FM-радіостанцій уже років десять ганяють шлягери з назвами "Грішної душі печаль", "Грішний янгол" і т.п. В результаті масовою свідомістю гріх сьогодні сприймається як щось заборонене, але надзвичайно привабливе, що дуже хочеться зробити, хоча з незрозумілих причин це дуже не подобається Богу. Тому Він суворо карає тих, хто все ж на це наважується.

Загалом, по відношенню до гріха в сучасному світі діє психологія шкільного хулігана: порушуючи всі, що тільки можна порушити, отримуєш заборонене задоволення і одночасно - заробляєш репутацію сміливого і незалежної людини.

При цьому для всіх абсолютно очевидно церковне походження слова "гріх", але далеко не всі здатні докласти зусиль до того, щоб з'ясувати, як же розуміє гріх сама Церква? А адже в християнському віровченні боротьба з гріхом, перемога над гріхом і, нарешті, свобода від гріха є поняттями фундаментальними. І неправильно розуміючи слово "гріх", неможливо правильно зрозуміти християнство взагалі.

Напевно, найпростіше розглянути вчення Церкви про гріх на тлі кількох усталених в суспільній свідомості помилок.

Що сталося в Райському саду?

Одне з найбільш поширених помилок відноситься до гріхопадіння перших людей - Адама і Єви. У невоцерковленних людей існує досить вульгарне думку, що сенс його такий: Адам і Єва, наївшись яблук (чомусь заборонених до вживання) сховалися в кущах і вперше віддалися там плотської любові. За що і були з ганьбою вигнані з Раю. Таким чином, все, що пов'язано з інтимним життям людини, нібито - гріховно.

Це наочний приклад того, що може статися з релігійною свідомістю народу в окремо взятій країні, де сімдесят років люди могли знайомитися зі Святим Письмом виключно по лекціях Союзу войовничих безбожників (згодом сором'язливо перейменованого в суспільство "Знання"). Людині, який хоча б один раз тримав в руках Біблію, подібну маячню ніколи не прийшов би в голову. Тому що на перших же її сторінках ясно написано: Адам пізнав свою дружину вже після вигнання з Раю, а отже -після гріхопадіння, яке, таким чином, ну ніяк не могло полягати в тілесному сполученні перших людей. Більш того, Апостол Павло прямо пише, що "шлюб - чесний, і ложе - нескверний є ...". А Церква вже в середині третього століття висловила своє ставлення до статевого життя в шлюбі, визначивши в першому правилі Гангрського Собору: "Аще хто засуджує шлюб, і женою верною і благочестивою, з чоловіком своїм займатися сексом, гребує, або засуджує ону, яко не спроможну ввійти в царство: нехай буде під клятвою (тобто - відлучений) ".

Так що ж таке гріхопадіння - з християнської точки зору? Церква стверджує, що порушення першими людьми заповіді Божої - це не просто особистий вчинок, який мав для них сумні наслідки. У християнському віровченні гріхопадіння розглядається як глобальна катастрофа, яка вразила Адама і Єву, все їх потомство і весь створений світ на багато тисячоліть вперед. За церковним переданням, Бог створив людину, вклавши в його єство початки всього, що було створено Ним раніше. Людина стала вінцем творіння, тому що все творіння було в ньому представлено, і він мав таку повнотою ведення про світ, яку сучасним ученим неможливо навіть уявити. При цьому, Бог, створюючи людину за образом і подобою Своєму, вклав в нього духовним началом. Людина - єдина духовно-тілесна істота у Всесвіті, і в цій подвійності свого єства - унікальний. За Божественному Задуму він повинен був об'єднувати в собі світ тілесний зі світом духовним. Стоячи перед Бога від імені всього матеріального світу, він панував над цим світом, несучи в собі Божественне начало. Адам був царем світу за самою своєю природою. Через нього все творіння було покликане мати радість буття в любові і єднанні зі своїм Творцем.

Ось це єдність взаємної любові і було зруйновано в гріхопадіння. Порушивши за підказкою сатани заповідь про невкушеніі плодів з дерева пізнання добра і зла, людина, по суті - зробив зраду по відношенню до Бога. Він переступив якусь межу в ставленні до свого Творця. І для любові за цією гранню місця вже не було. Людина як би сказав Богу: Ти кажеш, "ані їж цих плодів, бо вмреш"? Я тобі не вірю. Сатана говорить, що, скуштувавши їх, я стану в усьому дорівнює Тобі. А значить, зможу жити без Тебе.

Це душевний стан і виявилося тим страшним результатом порушення заповіді, про який Бог попереджав людини. Прагнення до буття без Бога глибоко увійшло в людську природу. Трагедія гріхопадіння полягала в тому, що людина був задуманий Богом як помічник, і в загальну картину світобудови він був вписаний як намісник Бога на Землі. Відпавши від Творця, він, звичайно ж, не став рівним Творцю. А ось царське призначення своє втратив. Коли замість волі Божої людина почала виконувати свою волю, створений світ просто перестав його сприймати. І з царя природи, людина перетворилася всього лише в її частина, підпорядкувавши себе загальним законам матеріального світу. Але і це не було найстрашнішим. Набагато трагічніше було те, що послухавши одного разу рада диявола, людина, по суті, виконав його бажання. Інакше кажучи, побажавши здобути незалежність від Бога, він тут же почав виконувати волю сатани. І майстерно керуючи бажаннями людини, сатана отримав владу і над матеріальним світом. Тому Христос в Євангелії і називає сатану "князем світу цього". Ця влада, звичайно ж, не є абсолютною, вона обмежена Божим промисловості про світі і значно зменшити можливості людини в його занепалий стані. Але суть від цього не змінюється - своє царське призначення людина поступився сатані. Це і було тим трагічним для всього Всесвіту результатом гріхопадіння людини, про який Біблія розповідає такими простими словами.

Хвороба і Лікар

Але виникає питання: а чому все численні покоління нащадків Адама і Єви повинні нести відповідальність за гріхопадіння прабатьків? Адже їхні діти, внуки, правнуки, і вже тим більше такі віддалені нащадки, як ми, не винні в тому, що перші люди порушили заповідь. Чому ж ми народжуємося і живемо в світі, який як і раніше знаходиться у владі гріха, і наповнений жорстокістю, ненавистю і стражданнями? Виходить, Бог карає дітей за гріхи батьків? Але в такому випадку, це, напевно, дуже жорстокий і несправедливий Бог!

Приблизно так виглядає ще одна поширена помилка, пов'язана з темою гріха. Воно викликано специфічним розумінням проблеми, яке в богослов'ї називається "юридичним методом". Суть його полягає в тому, що гріх розглядається як злочин, Бог - як суддя, причому дуже строгий, а людина - як злочинець, який обов'язково повинен понести важке покарання. Це розуміння гріха характерно для католицького та протестантського богослов'я. Не вдаючись в його подробиці, потрібно просто відзначити: в такому богослов'ї передбачається, що в Адамі особисто згрішили всі наступні покоління людей, не виключаючи і нас з вами. І не шукайте тут не тільки любові, але і елементарної справедливості.

Православне ж богослов'я використовує зовсім інші категорії. Для нього гріх - це смертельне захворювання, людина - важко хворий пацієнт, а Бог - люблячий лікар. І це не просто образ, використаний якимось автором з художньої метою. Шостий Вселенський Собор прямо визначає гріх - як хвороба душі. А в літургійній практиці Православної Церкви таке розуміння гріха виражено в численних молитвослів'ях, і найвідоміші з них - в чині Сповіді. Людині, сповідати свої гріхи, то кажуть: "Послухай убо, понеже бо прийшов єси на врачебніцу, та не незцілений отидеші". Та й саме грецьке слово Амарт'я, що перекладається як "гріх", має ще кілька значень, одне з яких - хвороба.

При такому визначенні гріха легко зрозуміти, чому нащадки страждають через гріхопадіння прабатьків. Сьогодні всім відомо, що цілий ряд серйозних захворювань передаються у спадок. Нікого не дивує, що діти алкоголіків, наприклад, можуть мати спадкову схильність до алкоголізму, не кажучи вже про цілий букет супутніх захворювань. І якщо гріх - це хвороба, він цілком може передаватися у спадок.

Будь-яка хвороба завдає страждання. Наслідки гріха в православній аскетиці також називаються пристрастями. Є дуже виразний образ, спожитий прп. Макарієм Єгипетським, в якому він уподібнює дію гріха на людську природу - дії дріжджів на тісто. "Як переступив заповідь, Адам прийняв в себе закваску пристрастей, так і народилися від нього, і весь рід Адамов, за спадкоємством стали причасниками оной закваски; а при поступовому поступ і зростанні до того вже розмножилися в людях гріховні пристрасті, що простяглися вони до перелюбств, ідолослужіння, вбивств та інших непотрібних справ, поки все людство не скисло пороками ".

У російській літературі є вірш, дуже точно описує дію гріха на людську природу. Цей вірш Зінаїди Гіппіус, яке так і називається:

"Гріх"

І ми пробачимо, і Бог простить.
Ми жадаємо помсти від незнання
Але злу справу - заплата
Саме в собі, криючись, зберігає.

І шлях наш чистий, і борг наш простий:
Не треба мстити, не нам помста.
Змія сама, згорнувши ланки,
У свій власний уп'ється хвіст.
І ми пробачимо, і Бог простить.

Але гріх вибачення не знає,
Він для себе себе зберігає,
Своєю кров'ю кров змиває,
Себе навіки не прощає -
Хоч ми пробачимо, і Бог простить ...

Питання про жорстоке покарання за гріх, таким чином, просто відпадає як очевидна нісенітниця. Хворого і страждає людини не потрібно карати, він сам себе вже покарав. Його потрібно лікувати. Тому Бог в православному богослов'ї не суддя, і аж ніяк не кат, що призводить вирок у виконання. Христос - це лікар, що прийшов зцілити створене Ним людство, яка страждає від смертельного захворювання. У ранковому правилі є дивовижна молитва до Божої Матері, де так і говориться: "... Лікаря породила, вилікуй душі моєї многолетния пристрасті".

смертоносний промах

У святих отців є поділ гріха на три категорії: первородний, родової і особистий. Первородний і родовий гріх - це, скоріше, гріховне поразки людської природи. І тільки особистий гріх має на увазі персональну відповідальність людини за скоєне. Про це варто поговорити докладніше.

Якщо ми спробуємо визначити сутність гріха, то з подивом виявимо, що у гріха - немає сутності. Саме зло в православному віровченні - несубстанціонально, воно паразитує на добро, спотворюючи його сутність. Так, утворення іржі можливо лише при наявності заліза. Хвороба можлива лише при наявності здоров'я. А гріх паразитує на здорових імпульсах людської природи. Всі наші потягу (включаючи сексуальні та інші фізіологічні потреби), з точки зору православної аскетики, потрібні, добрі і закладені в нас Господом. А гріх народжується як невчасно і невпопад реалізований добрий імпульс. Простий приклад: людина хоче їсти. Проста і цілком природна потреба. Але можна просто посмажити собі яєчню, а можна відібрати сніданок у першокласника. Можна взяти гроші і піти в хороший ресторан, а можна пообідати в цьому ресторані і втекти, не заплативши за рахунком. Можна вгамувати свій голод, а можна об'їстися і померти від завороту кишок. Так що, гріх народжується не в богоданной природі людини, а в тумані його особистого вибору, як невірно обраний напрям дії волі.

Як ми вже говорили, грецьке слово Амарт'я, що позначає гріх, має кілька значень. А буквально воно перекладається як "промах". Промахується ж людина від того, що стріляє не в ту ціль. Здійснюючи гріх, він націлюється на щось, потрапить, але потім виявляється, що мета була ілюзорною і, крім шкоди, нічого не принесла. Тому що Бог ставив перед ним зовсім іншу мету, а людина своїм духовним зором, затьмареним пристрастями, її навіть не помітив. Ці промахи ранять насамперед самої людини, і в кінці кінців - вбивають його.

У другій половині двадцятого століття, коли наука почала активно вивчати діяльність мозку вищих тварин, фізіологами був поставлений цікавий експеримент. У мозку щура були знайдені нервові центри, що формують імпульси задоволення. У ці центри були вживлені електроди, а щура навчили натискати мордочкою на педаль, яка включала слабкий струм. Вчені збиралися досліджувати поведінку щура після того, як вона навчиться отримувати задоволення в обхід законів своєї, щурячої природи. Але їх чекало розчарування. Щур жала на педаль до тих пір, поки не здохла від спраги і голоду. Задоволення перемогло навіть страх смерті. Напевно, так само вмирають люди, що мали нещастя призвичаїтися до важких наркотиків ...

Чудовий англійський письменник-християнин Клайв Льюїс в "Хроніках Нарнії" писав: "Кожна людина отримує в житті те, чого хоче. Але не кожен після цього радий ". Бог створив людину з волею, вільної у виборі добра і зла. І ніколи не відбирав у нього цієї свободи. Всю людське життя Бог терпляче чекає, коли людині набридне калічити себе гріхами. І якщо він зрозуміє, що смертельно хворий і звернеться до Бога за допомогою, Господь з радістю зцілить рани, які той сам собі завдавав все життя. А якщо вважатиме себе здоровим, то просто вб'є себе власними гріхами. Навіть Бог не може врятувати нас всупереч нашій волі ...

І на рекламних щитах поряд зі словом "гріх" замість героїчного профілю Брюса Вілліса правильніше було б зобразити зовсім інший портрет. Символ гріха - це мертва пацюк, сховавши мордочкою в заповітну педаль ...

Метелик в долоні: Навіщо сучасній людині християнство?

Ох, як же мені стало страшно і незатишно! Зазвичай люди говорять, що коли вони увірували, у них був захват якийсь, радість. Не знаю ... Я вийшов тоді з електрички в стані, близькому до паніки. Стою на пероні, і думаю: «Ну і як тепер далі жити-то?»

Що сталося в Райському саду?
При цьому для всіх абсолютно очевидно церковне походження слова "гріх", але далеко не всі здатні докласти зусиль до того, щоб з'ясувати, як же розуміє гріх сама Церква?
Що сталося в Райському саду?
Так що ж таке гріхопадіння - з християнської точки зору?
Людина як би сказав Богу: Ти кажеш, "ані їж цих плодів, бо вмреш"?
Чому ж ми народжуємося і живемо в світі, який як і раніше знаходиться у владі гріха, і наповнений жорстокістю, ненавистю і стражданнями?
Виходить, Бог карає дітей за гріхи батьків?
Метелик в долоні: Навіщо сучасній людині християнство?
Стою на пероні, і думаю: «Ну і як тепер далі жити-то?